Waar ik voor sta
Door gezond te eten wil ik de nodige voedingsstoffen naar binnen krijgen; mijn eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen en spoorelementen.
Supplementen gebruik ik nauwelijks.
Af en toe wat extra vitamine C bij een verkoudheid of vitamine D in de wintermaanden.
Met gezond eten bedoel ik terug naar vroeger, zoals mijn moeder kookte.
De meeste onder ons weten dat nog wel;
- 's-Morgens een beschuitje met jam,
- tussen de middag brood met kaas,
- avondeten gekookte aardappelen met groenten en een klein stukje vlees.
Mijn moeder gebruikte geen sausjes en kant-en-klare producten. Zij maakte zelf haar jam en toetjes. Door de weeks was er bij ons geen snoep en koek. In het weekend af en toe een nootje.
Ik kook nu zoals mijn moeder, met de kennis van nu.
- 's-Morgens neem ik havermout met vers fruit,
- tussen de middag eet ik een salade met een stukje zuurdesembrood,
- avondeten gekookte aardappelen, quinoa of zoete aardappel met veel groenten en hierbij een stukje vlees of vis.
Ik gebruik zoveel mogelijk verse producten. Jam en toetjes maak ik niet veel.
Het gekochte koekje heb ik vervangen voor mijn zelfgemaakte havermoutkoekje* of mijn zelfgemaakte gezondheidsreep*.
Wat hetzelfde is gebleven; in het weekend af en toe een nootje.
Nu lijkt dat makkelijker dan het in werkelijkheid is. Het gaat stapje voor stapje. Steeds een voedingsmiddel vervangen door een gezonder ingrediënt. Het begint met potje groenten vervangen door verse groenten en zout vervangen door verse kruiden.
Dan weer een stapje verder. Ik wil nu zelf muesli, een saladedressing en een pastasaus maken. Mijn doel is om zoveel mogelijk zelf te maken. Ik wil geen potjes en zakjes meer kopen, hierin zitten teveel toevoegingen zoals E-nummers maar vooral veel te veel zout en suikers.
Zo is back to basics ontstaan.
Het grootste probleem waar ik tegen aanliep was een gezond tussendoortje te krijgen. Dat is de reden dat ik zelf ben begonnen met smaakvolle, gezonde maar vooral lekkere tussendoortjes te maken.
Zo weet ik tenminste wat ik eet.
* Zie Recepten Basics , Ontbijt en Tussendoortjes.
TIP!
Rode kool met appeltjes, dit is een combinatie die wij vaak eten. De reden heeft niets met de smaak te maken, maar het gaat om de kleur.
Het zuur van de appel maakt dat de kool mooi rood blijft. Wil je geen appel in de rode kool dan kun je dus ook wat citroensap gebruiken.
Contact
www.devoedingsapotheek.nl
0651988266 of 0206401708