Worteltaart *
- 120 gram havermeel
- 70 gram kokosolie (geurloos) of roomboter (ongezouten) + extra om de springvorm in te vetten
- 2 eieren - maat M
- 75 gram kokosbloesemsuiker of palmsuiker
- 300 gram winterpeen - geschild en geraspt
- 2 theelepels (wijnsteen)bakpoeder
- 2 theelepels kaneel
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1/2 theelepel (himalaya)zout
- 1 theelepel vanille-extract
- 40 gram rozijnen
- 10 ml verse sinaasappelsap + rasp van 1/2 sinaasappel
- 100 gram rauwe cashewnoten - weken in lauw water voor minimaal 4 uur, zo niet dan nog 3 eetlepels (plantaardige)melk toevoegen
- 3 eetlepels (rauwe)honing
- 1 gele grapefruit - nodig sap en rasp van een halve grapefruit
- 1 eetlepel kokosolie
- 25 walnoten - gehalveerd
- Verwarm de oven voor op 160 graden
- Klem tussen de bodem en de ring van de springvorm bakpapier
- Vet de zijkanten in met kokoslie of roomboter
- Smelt de kokosolie of roomboter op laag vuur
- Klop de eieren luchtig met de kokosbloesemsuiker.
- Voeg het vanille-extract, sinaasappelsap en de kokosolie toe en meng het goed door elkaar
- Daarna schep je geraspte wortel en rasp van 1/2 sinaasappel erdoor
- Meng in een andere kom het havermeel met bakpoeder, kaneel, speculaaskruiden, gemberpoeder, zout en rozijnen.
- Schep het wortelmengsel door de droge ingrediënten en doe het mengsel in de springvorm
- Bak de taart ongeveer 40 tot 45 minuten.
- Hij is klaar als een satéprikker, die je erin steekt, er schoon/droog uitkomt.
- Laat het nu volledig afkoelen ( circa 4 tot 5 uur ) voordat je de topping erop doet.
- Cashewnoten weken in lauw water ( kun je eventueel de avond ervoor al doen, zet de cashewnoten onder water en zet het in de koelkast )
- Smelt de kokosolie op laag vuur
- Boen de grapefruit schoon onder een hete kraan
- Rasp de schil- nodig de helft van de rasp
- Pers de grapefruit - nodig de helft van het sap
- Vermaal in de keukenmachine de cashewnoten met de honing, grapefruit sap en rasp.( zijn de cashewnoten niet geweekt voeg dan 3 eetlepels melk toe)
- Laat de machine een paar minuten draaien tot je een zachte, romige massa hebt
- Schenk nu de kokosolie bij dit mengsel en laat de machine nog even draaien tot de kokosolie goed is opgenomen.
- Proef en breng het eventueel op smaak met wat extra honing ( persoonlijke voorkeur )
BIJSLUITER
Deze worteltaart past perfect bij mijn BB-methode.
Walnoten.
Walnoten bevatten relatief veel vitaminen B6 en B11. De walnoot heeft een calcium-magnesiumverhouding van 1:1,6 dit is gunstig voor onze lichaamsopbouw. Tevens zitten ze vol omega-3-vetzuren en eiwitten.
Cashewnoten
Cashewnoten zijn rijk aan de mineralen magnesium, koper, selenium, zink en vitamine B5. Het vetpercentage van cashewnoten bestaat voornamelijk uit het ontstekingsneutrale oliezuur omega-9-vetzuur.
Selenium gaat veroudering tegen. Een tekort heeft invloed op de elasticiteit van je huid. Zink gaat veroudering en degeneratie (achteruitgang) tegen. Een te kort geeft huiduitslag.
TIP!
1 Havermeel kun je zelf maken door havervlokken of havermout in de keukenmachine fijn te malen. Havermeel is tarwevrij en hiermee een zeer goed alternatief voor (tarwe)bloem.
2 Noten zijn in het algemeen zwaar verteerbaar daar ze rijk zijn aan eiwitten en koolhydraten. Door ongebrande noten te wellen in lauw water zijn ze lichter verteerbaar.