Worteltaart *

 
 
 
Heerlijk als tussendoortje maar deze taart kun je ook met gemak voor je ontbijt nemen.
 
 
Nodig een springvorm met een doorsnede van 22-24 cm.
 
Ingrediënten
  • 120 gram havermeel
  • 70 gram kokosolie (geurloos) of roomboter (ongezouten) + extra om de springvorm in te vetten
  • 2 eieren - maat M
  • 75 gram kokosbloesemsuiker of palmsuiker
  • 300 gram winterpeen - geschild en geraspt
  • 2 theelepels (wijnsteen)bakpoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel (himalaya)zout
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 40 gram rozijnen
  • 10 ml verse sinaasappelsap + rasp van 1/2 sinaasappel
 
Ingrediënten frosting ( optioneel )
  • 100 gram rauwe cashewnoten - weken in lauw water voor minimaal 4 uur, zo niet dan nog 3 eetlepels (plantaardige)melk toevoegen
  • 3 eetlepels (rauwe)honing
  • 1 gele grapefruit - nodig sap en rasp van een halve grapefruit
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 25 walnoten - gehalveerd
 
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden
  2. Klem tussen de bodem en de ring van de springvorm bakpapier
  3. Vet de zijkanten in met kokoslie of roomboter
  4. Smelt de kokosolie of roomboter op laag vuur
  5. Klop de eieren luchtig met de kokosbloesemsuiker.
  6. Voeg het vanille-extract, sinaasappelsap en de kokosolie toe en meng het goed door elkaar
  7. Daarna schep je geraspte wortel en rasp van 1/2 sinaasappel erdoor
  8. Meng in een andere kom het havermeel met bakpoeder, kaneel, speculaaskruiden, gemberpoeder, zout en rozijnen.
  9. Schep het wortelmengsel door de droge ingrediënten en doe het mengsel in de springvorm
  10. Bak de taart ongeveer 40 tot 45 minuten. 
  11. Hij is klaar als een satéprikker, die je erin steekt, er schoon/droog uitkomt.
  12. Laat het nu volledig afkoelen ( circa 4 tot 5 uur ) voordat je de topping erop doet.
 
Bereiding frosting ( optioneel )
  1. Cashewnoten weken in lauw water ( kun je  eventueel de avond ervoor al doen, zet de cashewnoten onder water en zet het in de koelkast )
  2. Smelt de kokosolie op laag vuur
  3. Boen de grapefruit schoon onder een hete kraan 
  4. Rasp de schil- nodig de helft van de rasp
  5. Pers de grapefruit - nodig de helft van het sap
  6. Vermaal in de keukenmachine de cashewnoten met de honing, grapefruit sap en rasp.( zijn de cashewnoten niet geweekt voeg dan 3 eetlepels melk toe)
  7. Laat de machine een paar minuten draaien tot je een zachte, romige massa hebt
  8. Schenk nu de kokosolie bij dit mengsel en laat de machine nog even draaien tot de kokosolie goed is opgenomen.
  9. Proef en breng het eventueel op smaak met wat extra honing ( persoonlijke voorkeur )

 

Bestrijk nu de taart met de frosting en versier deze met walnoten.
 
Bewaar de taart in de koelkast.
 
* inspiratie opgedaan uit het boek "Goed Zoet!" van Nanne Hogeland
 
 
 
 

BIJSLUITER

Deze worteltaart past perfect bij mijn BB-methode.

Walnoten.

Walnoten bevatten relatief veel vitaminen B6 en B11. De walnoot heeft een calcium-magnesiumverhouding van 1:1,6 dit is gunstig voor onze lichaamsopbouw. Tevens zitten ze vol omega-3-vetzuren en eiwitten.

Cashewnoten

Cashewnoten zijn rijk aan de mineralen magnesium, koper, selenium, zink en vitamine B5. Het vetpercentage van cashewnoten bestaat voornamelijk uit het ontstekingsneutrale oliezuur omega-9-vetzuur. 

Selenium gaat veroudering tegen. Een tekort heeft invloed op de elasticiteit van je huid. Zink gaat veroudering en degeneratie (achteruitgang) tegen. Een te kort geeft huiduitslag.

 

 

TIP!

Havermeel kun je zelf maken door havervlokken of havermout in de keukenmachine fijn te malen. Havermeel is tarwevrij en hiermee een zeer goed alternatief voor (tarwe)bloem. 

2 Noten zijn in het algemeen zwaar verteerbaar daar ze rijk zijn aan eiwitten en koolhydraten. Door ongebrande noten te wellen in lauw water zijn ze lichter verteerbaar.

Contact

www.devoedingsapotheek.nl 0651988266 of 0206401708