Ricottacake met vers fruit *

 
Ricottacake met blauwe bessen
 
Een leuke variant op een "ouderwetse" cake. Een cake bakken doet mij altijd aan vroeger denken. Gezellig met mijn moeder, saampjes in de keuken. De geur alleen al brengt mij terug in die tijd. Mijn moeder bakte een simpele cake, de smaak was er echter niet minder om. Ik bak met regelmaat een cake, wel met de kennis van nu. En zo nu en dan maak ik mijn cake iets feestelijker....zoals mijn ricottacake met blauwe bessen.
 
Nodig cakeblik 23 cm.
 
Ingrediënten
  • 250 gram ricotta
  • 150 gram speltbloem **
  • 150 gram roomboter of kokosolie
  • 150 gram kokosbloesemsuiker of palmsuiker ( bij gebruik palmsuiker wordt de cake iets donkerder van kleur )
  • 3 eieren- maat XL
  • 125 gram vers fruit zoals blauwe bessen of frambozen
  • 9 gram ( wijnsteen ) bakpoeder ( let op! geen baksoda )
  • 1 theelepel amandelextract
  • snufje zout
 
 
 
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden
  2. Smeer het cakeblik in met boter of kokosolie
  3. Voeg aan het speltbloem de bakpoeder toe, meng dit goed door elkaar
  4. Klop de boter, ricotta, amandelextract en de suiker tot een glad geheel
  5. Voeg steeds één ei toe tot deze geheel is opgenomen 
  6. Spatel vervolgens de speltbloem+bakpoeder door het beslag ( voorzichtig omscheppen zodat het beslag luchtig blijft )
  7. Beslag storten in het cakeblik
  8. Verdeel hierover het fruit, laat de randen vrij
  9. Bak de cake in circa 40 á 45 minuten 
  10. Laat de cake afkoelen in het blik
  11. Bewaar de cake in de koelkast ( i.v.m. de ricotta )
 
* Ik deed de inspiratie op voor deze cake bij; "Uit Paulines keuken"
 
 
** Tip!
 
Speltbloem is compacter dan gewone bloem. De cake heeft daarom meer bakpoeder nodig om goed te kunnen rijzen. Gebruik per 100 gram speltbloem 1 theelepel bakpoeder ( =circa 4 gram ). Ik heb zelfs nog ietsjes meer gebruikt daar er bij deze cake een topping aanwezig is.
 
 

TIP!

Baksoda of baking soda kan een wrange smaak aan je gebak geven. Om dit te voorkomen, moet je een zuur of een zuurhoudend product er aan toevoegen zoals citroensap, chocolade, yoghurt, honing of appelazijn. Mocht je geen bakpoeder, dit is een mengsel van baksoda en een zuur, in huis hebben voeg dan aan mijn recept "ricottacake met vers fruit" iets zuurs toe. In het geval van mijn cake zou ik kiezen voor 1 geraspte citroenschil met daarbij een eetlepel citroensap.

BIJSLUITER 

Speltbloem

Een belangrijk pluspunt je kunt bloem/tarwebloem één op één vervangen door speltbloem. Een belangrijk minpunt, vooral voor diabeten, is dat het hoog staat op de glycemische index waardoor je bloedsuikerspiegel is sneller uit balans kan zijn. Ik gebruik daarom bijna geen speltbloem in mijn recepten.  Een klein pluspuntje...je bloedsuiker stijgt minder snel als je speltbloem combineert met roomboter of kokosolie. Dit heeft met de volgorde van je spijsvertering te maken. Ik gebruik speltbloem dus altijd in combi met kokosolie of roomboter.

Contact

www.devoedingsapotheek.nl 0651988266 of 0206401708