Ricottacake met vers fruit *
- 250 gram ricotta
- 150 gram speltbloem **
- 150 gram roomboter of kokosolie
- 150 gram kokosbloesemsuiker of palmsuiker ( bij gebruik palmsuiker wordt de cake iets donkerder van kleur )
- 3 eieren- maat XL
- 125 gram vers fruit zoals blauwe bessen of frambozen
- 9 gram ( wijnsteen ) bakpoeder ( let op! geen baksoda )
- 1 theelepel amandelextract
- snufje zout
- Verwarm de oven voor op 160 graden
- Smeer het cakeblik in met boter of kokosolie
- Voeg aan het speltbloem de bakpoeder toe, meng dit goed door elkaar
- Klop de boter, ricotta, amandelextract en de suiker tot een glad geheel
- Voeg steeds één ei toe tot deze geheel is opgenomen
- Spatel vervolgens de speltbloem+bakpoeder door het beslag ( voorzichtig omscheppen zodat het beslag luchtig blijft )
- Beslag storten in het cakeblik
- Verdeel hierover het fruit, laat de randen vrij
- Bak de cake in circa 40 á 45 minuten
- Laat de cake afkoelen in het blik
- Bewaar de cake in de koelkast ( i.v.m. de ricotta )
TIP!
Baksoda of baking soda kan een wrange smaak aan je gebak geven. Om dit te voorkomen, moet je een zuur of een zuurhoudend product er aan toevoegen zoals citroensap, chocolade, yoghurt, honing of appelazijn. Mocht je geen bakpoeder, dit is een mengsel van baksoda en een zuur, in huis hebben voeg dan aan mijn recept "ricottacake met vers fruit" iets zuurs toe. In het geval van mijn cake zou ik kiezen voor 1 geraspte citroenschil met daarbij een eetlepel citroensap.
BIJSLUITER
Speltbloem
Een belangrijk pluspunt je kunt bloem/tarwebloem één op één vervangen door speltbloem. Een belangrijk minpunt, vooral voor diabeten, is dat het hoog staat op de glycemische index waardoor je bloedsuikerspiegel is sneller uit balans kan zijn. Ik gebruik daarom bijna geen speltbloem in mijn recepten. Een klein pluspuntje...je bloedsuiker stijgt minder snel als je speltbloem combineert met roomboter of kokosolie. Dit heeft met de volgorde van je spijsvertering te maken. Ik gebruik speltbloem dus altijd in combi met kokosolie of roomboter.