Onderonsjes

Ingrediënten voor circa 20 kleine "onderonsjes"
  • 50 gram kokosolie
  • 25 gram havervlokken - fijngemalen
  • 60 gram kokosbloesemsuiker
  • 30 gram blanke amandelen - midden tot grof gehakt
  • 1/2 theelepel kaneel
  • snufje zout - keltisch of himalaya
 
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier
  3. Smelt de kokosolie op laag vuur
  4. Doe de fijngemalen havervlokken, kokosbloesemsuiker, de gehakte amandelen, kaneel en snufje zout in een grote kom. 
  5. Roer goed door elkaar, zorg dat er geen suikerklontjes in zitten, en schep dan de gesmolten kokosolie erdoor.
  6. Leg met een theelepel kleine hoopjes van het beslag op de bakplaat. ( Het deeg moet voldoende samenhang hebben om met je theelepel hoopjes te maken. Zo niet, doe er dan een theelepeltje water bij )
  7. Let op! De hoopjes gaan uitlopen, doe dus niet te veel tegelijk op de bakplaat, leg er max. 10 op.
  8. Doe de bakplaat in de oven en bak de "onderonsjes" 4 tot 7 minuten tot ze zijn uitgelopen. Dit kan vrij snel gaan, blijf er dus bijstaan.
  9. Haal de bakplaat uit de oven, zodra de koekjes zijn uitgelopen.
  10. Laat ze afkoelen op de bakplaat of schijf ze heel voorzichtig met papier en al op je aanrecht, in ieder geval op iets rechts, de koekjes breken namelijk snel.
  11. Herhaal dit vervolgens met de volgende lading.
 
Onderonsjes; een modern koekje in een nieuw jasje. ( voorheen gedoopt Kletskop! )
 
 
 
 

TIP!

Het lukte mij niet dit in één keer helemaal naar mijn zin te krijgen, oven misschien te heet of juist niet? Te veel boter? Het koekje viel bij het oprapen uit elkaar. Echter niet getreurd,  de smaak is dan ook overheerlijk. Oplossing: De gebroken koekjes zijn perfect over ijs of in je yoghurt. 

BIJSLUITER

Kokosbloesemsuiker

Pluspunten
  • Ongeraffineerd, het bevat dus vitamines, mineralen en aminozuren
  • Lage glychemische index en dus weinig invloed op de bloedsuikerspiegel
  • Bevat inuline, een vezel die goed is voor je maag en darmen
 
Minpunten
  • Prijzig
  • Bestaat ongeveer bijna 50% uit fructose, ofwel vruchtensuiker, en kan daarom belastend zijn voor de lever
  • Fructose kan slecht tegen verhitting, het ondergaat een smaakverandering boven de 160 graden
 
Smaak: Caramelachtig
 
Gebruik: Je kunt witte suiker één op één vervangen door kokosbloesemsuiker
 
ConclusieEen zeer goede suikervervanger! Wel met mate gebruiken door het hoge percentage fructose.
 

Contact

www.devoedingsapotheek.nl 0651988266 of 0206401708