Hangop met munt en gemarineerde aardbeien
- 125 ml yoghurt - Turkse of Griekse
- 125 gram aardbeien - gehalveerd
- 3 eetlepels honing
- paar blaadjes munt - klein gesneden
- 25 gram pure chocolade - drups of fijn gehakt
- Maak een linnen- of kaasdoek nat en leg deze in een zeef. ( Ik heb de yoghurt in een zeer fijne zeef gedaan, zonder linnen- of kaasdoek, en dit ging perfect; zie foto )
- Zet de zeef op een kom.
- Schenk er de yoghurt in en voeg de gesneden blaadjes munt toe
- Zet het weg op een koele plek of in de koelkast
- Laat het minstens voor een paar uur uitlekken voor een romig effect
- Verwarm de honing in een steelpannetje
- Voeg de aardbeien toe en roer en laat ze warm worden
- Verdeel het mengsel naar een paar minuten over 2 glazen ( houdt 2 á 4 halve aardbeien apart voor de garnering )
- Doe in het steelpannetje, hier is nog wat vocht en honing achtergebleven, de drups of gehakte pure chocolade en laat dit smelten. ( gaat snel daar het pannetje nog warm is )
- Doop nu de aardbeien in de gesmolten chocolade
- Schep een grote eetlepel hangop op de aardbeien
- Decoreer daarop de chocolade aardbei(en)
- Voeg een ander kruid en fruitsoort toe aan de yoghurt b.v. appel met citroenmelisse
- Verwarm geraspte kruidnagel mee met de honing, heerlijke combinatie met frambozen en basilicum
- Gebruik als topping vers gehakte nootjes
TIP!
Munt
Munt(thee) werkt verzachtend voor de maag. Munt werkt pijnverlichtend, stimuleert de gal en doet stemmingswisselingen afnemen. Vooral de olie in de munt zorgt voor een verhoging van de motivatie, werkt kalmerend bij(stress)hoofdpijn, gaat oprispingen en misselijkheid tegen en remt histaminevorming.
Het bevordert de spijsvertering. Een aanrader is een kopje verse muntthee een halfuur na de maaltijd te drinken. Munt is relatief rijk aan vitamine A, C en E.
BIJSLUITER
Voor mijn hangop heb ik Turkse Yoghurt gebruikt. Turkse yoghurt is mild van smaak en neigt naar zoet. Structuur is romig en lobbig. Het is een vrij dikke yoghurt en ik stond verstelt hoeveel vocht er nog uit kwam.
Voordeel van hangop, vind ik persoonlijk, is dat het niet gelijk vloeibaar wordt als je het combineert met iets warms.
Combinatie om een kruid eraan toe te voegen is gewoonweg zalig.