Brownies in laagjes (RAW)
- 100 gram dadels - voorkeur medjool dadels
- 80 gram hazelnoten
- 20 gram kokosrasp
- 4 á 5 eetlepels rauwe cacao
- 3 eetlepels honing
- mespuntje (himalaya) zout
- mespuntje koekkruiden of speculaaskruiden
- 2 eetlepels water
- 25 gram ongebrande amandelen of amandelmeel (let op! geen amandelbloem)
- 2 á 3 eetlepels honing
- 25 gram ongebrande pistachenoten of pistachemeel
- 2 á 3 eetlepels honing
* Van beide lagen maak je te veel echter het is haast niet te doen om minder noten te malen. Maak je alleen de witte- of groene laag dan kun je dezelfde hoeveelheid aanhouden voor 6 plakken. Mocht je toch voor beide lagen gaan en overhouden dan kun je dit met gemak 2 weken goed houden in de koelkast. Zie TIPs onderaan wat je hier eventueel mee kunt doen.
- Maal de medjooldadels, kokosrasp en de hazelnoten fijn in de blender of keukenmachine.
- Voeg cacaopoeder, zout, koekkruiden, honing en het water toe en meng alles kort door elkaar.
- Stort de massa op een vel bakpapier en leg deze op een platte schaal of plank
- Druk het geheel uit in een plak
- Druk daarna, via een uitsteekvorm 9 x 9, er 6 plakjes uit.
- Zet het geheel in de koelkast voor circa 2 uur.
- Maal de amandelen met de honing in de blender of keukenmachine
- Bepaal zelf de hoeveelheid honing ( de massa moet stevig en smeerbaar zijn=afhankelijk van welke soort honing je gebruikt )
- Maal de pistachenoten met de honing in de blender of keukenmachine
- Bepaal zelf de hoeveelheid honing ( de massa moet stevig en smeerbaar zijn=afhankelijk van welke soort honing je gebruikt )
- Haal de bruine laag uit de koelkast en verdeel deze in 2 x 3 plakjes
- Smeer nu een laagje wit op bruin en nog een laagje wit op bruin.
- Zet het geheel op elkaar en zorg dat zowel bruine onder als boven is.
- De overige 3 plakken bruin doe je nu met de groene laag.
- Zet het geheel terug in de koelkast voor circa 1 uur.
- Daarna kun je er kleine vierkantjes of rechthoekjes van snijden.
Je kunt hiermee genoeg variaties maken denk dan aan b.v.
- Kleine stukjes pure chocolade in de bruine laag
- Een drupje citroensap in zowel de witte- als de groene laag
- Een drupje vanille-extract in zowel de witte- als de groene laag
- Een scheutje gembersiroop in zowel de witte- als de groen laag
TIP!
Deze brownies zijn best machtig en daarom heb ik ze in postzegelformaat gemaakt. Leuk om te serveren bij een bakje koffie of thee. Zelfs bij een high-tea komen zij tot hun recht.
TIP!
Van de bruine laag kun je ook de "gewone" brownie maken. Je kunt dan de koekkruiden of speculaaskruiden achter wegen laten. Je kunt ook variëren met andere noten. Maak ze dan van het formaat zoals jij ze graag ziet.
TIP!
Voeg bij de witte laag meer honing toe en maak er een rol van. ( recept 1 op 1, dus 25 gram amandelen en 25 gram honing ). Wikkel dit in plasticfolie en laat het geheel rusten, circa 2 weken, bovenin de koelkast. Op deze manier heb je amandelspijs gemaakt. Alvast een idee voor Sinterklaas.
Een weetje!
Ongebrande noten zijn rauwe noten. Rauwe noten bevatten de van nature aanwezige voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen verdwijnen zodra de noot behandeld ofwel gebrand wordt. Het branden van noten is eigenlijk het frituren van de noten in olie. Door te frituren worden er vetten aan de noot toegevoegd en verdwijnen er voedingsstoffen die niet tegen de hitte kunnen.
Bijsluiter
Dadels passen perfect bij mijn BB-methode.
Ze zijn van nature rijk aan vezels en mineralen. Ze bevatten hoge waarden aan kalium, calcium, fosfor, magnesium en ijzer.
Daarnaast zijn dadels een bron van vitamine A.
Medjooldadels zijn kwalitief hoogwaardig en zijn een stuk groter dan de andere soorten.
Daarnaast hebben zij veel kleefkracht en zijn mede daardoor zeer geschikt om te verwerken in baksels.