Appeltaart

 

 
Heerlijk zo'n lekkere ouderwetse appeltaart.
Wel een klein beetje aangepast naar de huidige maatschappij.
Zo heb ik o.a. de bloem vervangen door speltbloem en de 'witte' suiker vervangen door kokosbloesemsuiker.
Ook meng ik door de vulling geen rozijnen en/of krenten en voeg ik tevens aan de vulling geen 'extra' suiker meer toe. 
Ik vang dit op door een zoete appel te gebruiken i.p.v. een zure appel.
Daarbij maak ik een tussenlaagje; Mincemeat. ( zie recept > Mincemeat ) 
Ik moet eerlijk zeggen dat deze appeltaart zelfs zonder het tussenlaagje nog steeds overheerlijk is.
Het tussenlaagje maakt de taart wel feestelijk...het verschil proef je.
 
 
Nodig 1 springvorm van 24 cm. ( springvorm van 20 cm, gebruik dan 2/3 van onderstaande ingrediënten )
 
Ingredienten bodem 
  • 325 gram speltbloem
  • 100 gram kokosbloesemsuiker
  • mespuntje zout
  • 200 gram roomboter - ongezouten ( mijn voorkeur grasboter )
  • 1 ei - maat M - losgeklopt
  • 1 eetlepel koud water - alleen nodig als de deeg te korrelig blijft
 
Ingrediënten vulling
  • 5 á 6 grote appels - b.v. golden delicious
  • 3 á 4 theelepels kaneel
  • 1 ei - maat S ( is voor de bovenkant te bestrijken ) - losgeklopt
  • 2 theelepeltje arrowroot of maizena
  • Optioneel; Mincemeat - circa 6 eetlepels (zie bovenin een link naar het recept)
 
Bereiding
  1. Meng speltbloem, de kokosbloesemsuiker en het zout in een ruime kom
  2. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg toe bij het mengsel in de kom
  3. Voeg het ei toe en kneed te samen tot een soepel deeg ( voorkeur met je handen )
  4. Als het deeg te korrelig blijft, kun je er eet eetlepeltje koud water aan toevoegen ( het deeg plakt dan beter )
  5. Maak van het deeg een platte bal en verpak het in huishoudfolie.
  6. Laat het deeg circa 20 minuten rusten in de koelkast
  7. Schil ondertussen de appels, haal het klokhuis eruit en snijd de appels in dunne plakjes ( of blokjes als dit je voorkeur heeft ) 
  8. Doe de appelschijfjes in een ruime kom en bestrooi ze met kaneel en het arrowroot ( dit bindt het vocht van de appels zodat de vulling sappiger blijft )
  9. Zorg dat alle appelschijfjes rondom goed bedekt 
  10. Verwarm de oven voor op 165 graden ( heteluchtoven ) of 180 graden ( gewone oven )
  11. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel in 3 gelijke stukken
  12. Bekleed met 1 stuk de bodem van de springvorm. Dit kun je geheel gemakkelijk doen door het deeg uit te duwen met je vingers of je kunt het deeg uitrollen met een deegroller. ( Strooi wat bloem op je aanrecht en wat bloem op de deegroller zodat het deeg niet gaat plakken )
  13. Prik met een vork, na het bekleden van de bodem, een paar gaatjes in de bodem zodat tijdens het bakken de lucht kan ontsnappen
  14. Gebruik 1 deel om de wanden van de springvorm te bekleden. ( Ik zelf maak van dit deel weer 4 kleine porties en duw dan 1 zo'n portie uit tegen een kwart van de wand )
  15. Optioneel: Mocht je Mincemeat gebruiken verdeel deze dan als eerste over de bodem. ( strooi een klein beetje arrowroot op de bodem, dit voorkomt een kleffe bodem)
  16. Vul dan de springvorm met het appelmengsel. Druk de vulling stevig aan.
  17. Gebruik nu het laatste deel van het deeg. 
  18. Verdeel dit in 8 á 10 porties en rol van elk portie een reep, een soort sigaar.
  19. Verdeel deze over de vulling en maak er een raster werk van. ( zie bovenste foto )
  20. Bestrijk de reepjes met het losgeklopt ei
  21. Bak de taart in ongeveer 1 uur gaar en goudbruin 
 
 
 
Appelpuntje met als tussenlaag; Mincemeat. Feestelijk toch?
 
 
TIP!
Ik gebruik zowel het eigeel als het eiwit om de bovenkant van de taart te bestrijken. Veel recepten geven aan alleen het eigeel te gebruiken maar het viel mij op dat de taart te snel bruin werd. Sinds ik het gehele ei gebruik heb ik hier geen last meer van.
 
TIP! 
Ik gebruik graag in dit recept grasboter daar deze boter zachter is dan andere soorten roomboter. Mede hierdoor gemakkelijker te kneden.

Variatie
  • Neem eem handvol gemengde noten, hak ze grof en vermeng dit door het appelmengsel.
 

BIJSLUITER 

Speltbloem

 

Een belangrijk pluspunt je kunt bloem/tarwebloem één op één vervangen door speltbloem. Een belangrijk minpunt, vooral voor diabeten, is dat het hoog staat op de glycemische index waardoor de bloedsuikerspiegel snel uit balans is. Ik gebruik daarom bijna geen speltbloem in mijn recepten. Nu stijgt je bloedsuiker minder snel als je speltbloem combineert met roomboter of kokosolie. Dit heeft met de volgorde van je spijsvertering te maken. Als ik dus speltbloem gebruikt dan altijd in combi met kokosolie of roomboter.

Mincemeat

Mincemeat is een typisch Engels gerecht.
Je kunt het gebruiken voor vulling voor o.a. taart en koek maar je kunt ook een schep in je yoghurt doen of over je pannenkoek.
Traditioneel gaat er bruine basterdsuiker in.
Ik heb deze echter achterwegen gelaten. 
 
zie recept > Mincemeat
 

Contact

www.devoedingsapotheek.nl 0651988266 of 0206401708