Sweet potato soep met rode linzen

 
Voor 4 soepkommen
 
Ingrediënten
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 400 gram zoete aardappel ( voorkeur de oranje ivm de kleur van de soep ) - geschild en in blokjes gesneden
  • 100 gram rode linzen - gedroogd
  • 1 liter groentebouillon * zie recept > Groentebouillon
  • 150 ml kokosmelk *
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 stuk verse gember ( circa 2 cm ) - geschild en geraspt
  • bosje koriander - grof gehakt
 
 
Bereiding 1
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Verwarm de kokosolie op laag vuur zodat deze vloeibaar is
  3. Doe de blokjes zoete aardappel in een grote ovenschaal
  4. Strooi de kurkuma, zwarte peper en het zout op de blokjes
  5. Hutsel ze even om met een lepel 
  6. Giet hierover de kokosolie en zet de schaal voor circa 10 minuten in de oven
  7. Verwarm in de tussentijd de groentebouillon in een (soep)pan
  8. Spoel de rode linzen onder de kraan af
  9. Als de groentebouillon warm is voeg je de linzen, geraspte gember en de kokosmelk eraan toe
  10. Breng het mengsel aan de kook, zet dan het vuur laag en laat de soep zachtjes pruttelen
  11. Voeg zodra de zoete aardappel gereed is deze toe aan het mengsel en laat het geheel voor circa 20 á 25 minuten zachtjes pruttelen tot de groenten gaar zijn
  12. Puree de groenten met de staafmixer tot een gladde soep
  13. Verdeel de soep over de soepkommen en garneer met de gehakte koriander
 
* Ik heb de romige kokosmelk gebruikt van het merk Inproba, deze is vloeibaar en mede daardoor zeer gemakkelijk in gebruik. Wil je liever een light versie kokosmelk, neem dan 250 ml ipv 150 ml.
 
Bereiding 2
Bereiding 1 t/m 6 kun je ook overslaan. Verwarm  2 eetlepels kokosolie gelijk in je (soep)pan en roerbak hierin de blokjes zoete aardappel. Echter voeg pas bij nr. 11 de kurkuma, zwarte peper en het zout toe. Kruid je de zoete aardappel gelijk dan is de kans groot dat de blokjes aanbranden. Blus de blokjes af met de groentebouillon en ga verder met nummer 7. 
 
Opmerking
Ik zelf vind de bereiding van de zoete aardappel in de oven erg lekker. De smaak van de geroosterde aardappel proef je terug in de soep. Daarbij neemt de zoete aardappel de kruiden goed op en ook dit proef je terug in de soep.
 
 
 

Bijsluiter

Zoete aardappel of te wel sweet potato

Zoete aardappeleb hebben vanwege hun zalige smaak weinig andere oppeppers nodig.

Zoete aardappel pas perfect bij mijn BB methode, ze zitten bomvol met vitamine A en C, de mineralen calcium, magnesium en kalium. Ze bevatten wel iets meer koolhydraten in vergelijking met "normale" piepers maar hebben daarintegen veel vezels waardoor je minder nodig hebt om vol te zitten.

Vitamine A beschermt je huid en je ogen tegen de schadelijke werking van ultraviolet (UV) licht. Vitamine C helpt tegen en het voorkomen van (huid)ontstekingen. Kalium houdt o.a. de bloeddruk in balans en regelt de vochthuishouding.

 

TIP!

Rode linzen hoeven niet geweekt te worden en ze zijn snel gaar, ze vallen uit elkaar tot puree. Rode linzen zijn mede daardoor zeer geschikt voor gebruik in soepen en sauzen. 

Contact

www.devoedingsapotheek.nl 0651988266 of 0206401708