Sweet potato soep met rode linzen
- 2 eetlepels kokosolie
- 400 gram zoete aardappel ( voorkeur de oranje ivm de kleur van de soep ) - geschild en in blokjes gesneden
- 100 gram rode linzen - gedroogd
- 1 liter groentebouillon * zie recept > Groentebouillon
- 150 ml kokosmelk *
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel zwarte peper
- 1/2 theelepel zout
- 1 stuk verse gember ( circa 2 cm ) - geschild en geraspt
- bosje koriander - grof gehakt
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Verwarm de kokosolie op laag vuur zodat deze vloeibaar is
- Doe de blokjes zoete aardappel in een grote ovenschaal
- Strooi de kurkuma, zwarte peper en het zout op de blokjes
- Hutsel ze even om met een lepel
- Giet hierover de kokosolie en zet de schaal voor circa 10 minuten in de oven
- Verwarm in de tussentijd de groentebouillon in een (soep)pan
- Spoel de rode linzen onder de kraan af
- Als de groentebouillon warm is voeg je de linzen, geraspte gember en de kokosmelk eraan toe
- Breng het mengsel aan de kook, zet dan het vuur laag en laat de soep zachtjes pruttelen
- Voeg zodra de zoete aardappel gereed is deze toe aan het mengsel en laat het geheel voor circa 20 á 25 minuten zachtjes pruttelen tot de groenten gaar zijn
- Puree de groenten met de staafmixer tot een gladde soep
- Verdeel de soep over de soepkommen en garneer met de gehakte koriander
Bijsluiter
Zoete aardappel of te wel sweet potato
Zoete aardappeleb hebben vanwege hun zalige smaak weinig andere oppeppers nodig.
Zoete aardappel pas perfect bij mijn BB methode, ze zitten bomvol met vitamine A en C, de mineralen calcium, magnesium en kalium. Ze bevatten wel iets meer koolhydraten in vergelijking met "normale" piepers maar hebben daarintegen veel vezels waardoor je minder nodig hebt om vol te zitten.
Vitamine A beschermt je huid en je ogen tegen de schadelijke werking van ultraviolet (UV) licht. Vitamine C helpt tegen en het voorkomen van (huid)ontstekingen. Kalium houdt o.a. de bloeddruk in balans en regelt de vochthuishouding.
TIP!
Rode linzen hoeven niet geweekt te worden en ze zijn snel gaar, ze vallen uit elkaar tot puree. Rode linzen zijn mede daardoor zeer geschikt voor gebruik in soepen en sauzen.