Feestelijke Pompoensoep
- 800 gram pompoenstukjes ( kant-en-klaar te koop bij de supermarkt )
- 1 winterwortel - in blokjes gesneden
- 2 eetlepels kokosolie
- 600 ml water
- 2 teentjes knoflook - geperst
- 1 rode Spaanse peper - zonder zaadjes en in stukjes gesneden
- stuk verse gember (circa 2 cm )- geraspt
- 1 theelepel kurkumapoeder
- 1/2 theelepel zwarte peper
- 1/2 theelepel zout
- 150 ml kokosmelk
- 2 eetlepels sesamzaad - geroosterd
- 2 á 3 eetlepels cranberry's - gedroogd
- Neem een grote soeppan en verwarm hierin de kokosolie.
- Fruit de knoflook en Spaanse peper aan
- Voeg nu de pompoen, de wortel en het water toe
- Doe de deksel op de pan en laat het circa 20 minuten sudderen
- Voeg de gember, kurkuma, peper en het zout toe en laat het nog eens 10 minuten sudderen
- Voeg de kokosmelk toe en opnieuw 10 minuten sudderen
- Pureer dit mengsel met een staafmixer of blender tot er een romige soep ontstaat
- Proef of de soep goed op smaak is, zo niet voeg dan nog wat zout en peper eraan toe
- Vind je de soep te dik, voeg dan nog water eraan toe
- Schenk de soep in schaaltjes of soepkommen en garneer met de cranberry's en het sesamzaad.
- Serveer met een stukje brood. ( speciaal voor de feestdagen heb ik met een koekjesvorm sterren uit het brood gesneden. )
Bijsluiter
Deze soep past perfect bij mijn BB-methode. Zit vol met goede voedingsstoffen zoals; het mineraal selenium en vitamine A en C
Selenium gaat veroudering tegen. Een te kort geeft een ontstoken huid. Vitamine A beschermt je huid en je ogen tegen de schadelijke werking van ultraviolet (UV) licht. Vitamine C helpt tegen en het voorkomen van (huid)ontstekingen.
Kurkuma
Kurkuma (geelwortel) is een plant uit de gemberfamilie en ondersteunt, net als gember, de lever bij het ontgiften. Het werkt duidelijk verwarmend. Het gaat krampen tegen en bevordert de eiwitvertering.
Kurkuma wordt beter opgenomen door het te combineren met zwarte peper.
TIP!
De pompoen heeft vegetariërs en veganisten veel te bieden. Er zit namelijk veel, en goed opneembaar ijzer in pompoenen. IJzer is belangrijk bij het vervoeren van zuurstof door het bloed. Bij een tekort voel je je moe. Normaliter nemen wij ijzer uit plantaardige producten niet goed op, het ijzer uit de pompoen vormt hierop een positieve uitzondering.