Courgettesoep

 
 
Een zeer makkelijke soep om te maken. Waarom? Het gewicht van de courgette is gelijk aan de inhoud van de bouillon. De soep heeft dan de perfecte dikte. Deze keer wilde ik de soep ietsjes romiger maken. Dit krijg je door o.a. gebruik te maken van; room, kookroom, kokosmelk of in dit geval cannellinibonen. Deze bonen zijn delicaat en zeer zacht van smaak. Daarbij zitten deze bonen nog eens propvol met goede voedingsstoffen en vezels. Ik zou zeggen, gewoon proberen. 
 
Voor 4 á 6 personen 
 
Ingrediënten
  • 2 courgettes (circa 700 gram) - in blokjes gesneden
  • 7 dl groentebouillon - voorkeur zelfgemaakt zie recept Groentebouillon
  • 1 grote zoete ui - grof gesneden
  • 150 gram cannellinibonen - uitgelekt ( uitlekgewicht blik 250 gram )*
  • 1 theelepel roomboter of olijfolie
  • handvol marjolein
  • optioneel; zout & peper 
 
 
Bereiding
  1. Verhit de roomboter of olijfolie in een soeppan
  2. Fruit hierin de zoete ui
  3. Voeg de groentebouillon en breng dit aan de kook
  4. Zet het vuur laag en voeg de blokjes courgette en cannellinibonen toe
  5. Laat het geheel zachtjes pruttelen voor circa 15 minuten
  6. Pureer de soep met een staafmixer en breng eventueel op smaak met zout & peper 
  7. Garneer de soep met marjolein
 
 
Variatie
  • Vervang de marjolein door basilicum en de zoete ui door knoflook. Serveer de soep dan met wat geroosterde pijnboompitten ( Dit effect kun je ook halen door de roomboter te vervangen door 2 eetlepels groene pesto ). De soep krijgt op deze manier een Italiaans tintje.
  • Courgette met kaas is een perfecte combinatie. Zalig om hierbij zelfgemaakte croutons te serveren Zie recept > Aardperen-Kikkererwtensoep
 
TIP!
* De overgebleven bonen kun je eventueel gebruiken in een salade of probeer eens dit recept >Overnight Breakfast

BIJSLUITER!

Courgettes

Courgettes passen perfect in mijn BB-methode. Ze zitten boordevol vitamines en mineralen zoals vitamine A en C en de mineralen fosfor, kalium en ijzerVitamine A beschermt je huid en je ogen tegen de schadelijke werking van ultraviolet (UV) licht. Vitamine C helpt tegen en het voorkomen van (huid)ontstekingen.

Fosfor speelt een rol bij de opbouw van botten en tanden. Kalium houdt o.a. de bloeddruk in balans en neutraliseert overtollig natrium ( regelt de vochthuishouding). IJzer is belangrijk bij het vervoeren van zuurstof door het bloed. Bij een tekort voel je je moe.

Kruid Marjolein

  • Marjolein werkt kalmerend op de maag. 
  • We kunnen het qua smaak door oregano ( wilde marjolein ) vervangen en vice versa.
  • Marjolein maakt traditioneel onderdeel uit van de Provencaalse kruidenmix.
  • Marjolein wordt o.a. gebruikt in salades, soepen, sauzen, bij vlees en aardappelgerechten. 
  • Wat specifieker kom je het kruid zoal tegen in tomatengerechten, ragouts en gebraden wild.

BIJSLUITER!

Bonen in het algemeen

Bonen zijn rijk aan koolhydraten, vezels, eiwitten, vitamine B en de mineralen fosfor, koper, mangaan, magnesium en ijzer. Daarnaast zijn ze vet- en cholesterolarm. Bonen bevatten veel langzaam energie gevende koolhydraten, ze staan laag op de GI index, dus perfect om de bloedsuikerspiegel na de maaltijd te stabiliseren.

Contact

www.devoedingsapotheek.nl 0651988266 of 0206401708