Courgettesoep
- 2 courgettes (circa 700 gram) - in blokjes gesneden
- 7 dl groentebouillon - voorkeur zelfgemaakt zie recept Groentebouillon
- 1 grote zoete ui - grof gesneden
- 150 gram cannellinibonen - uitgelekt ( uitlekgewicht blik 250 gram )*
- 1 theelepel roomboter of olijfolie
- handvol marjolein
- optioneel; zout & peper
- Verhit de roomboter of olijfolie in een soeppan
- Fruit hierin de zoete ui
- Voeg de groentebouillon en breng dit aan de kook
- Zet het vuur laag en voeg de blokjes courgette en cannellinibonen toe
- Laat het geheel zachtjes pruttelen voor circa 15 minuten
- Pureer de soep met een staafmixer en breng eventueel op smaak met zout & peper
- Garneer de soep met marjolein
- Vervang de marjolein door basilicum en de zoete ui door knoflook. Serveer de soep dan met wat geroosterde pijnboompitten ( Dit effect kun je ook halen door de roomboter te vervangen door 2 eetlepels groene pesto ). De soep krijgt op deze manier een Italiaans tintje.
- Courgette met kaas is een perfecte combinatie. Zalig om hierbij zelfgemaakte croutons te serveren Zie recept > Aardperen-Kikkererwtensoep
* De overgebleven bonen kun je eventueel gebruiken in een salade of probeer eens dit recept >Overnight Breakfast
BIJSLUITER!
Courgettes
Courgettes passen perfect in mijn BB-methode. Ze zitten boordevol vitamines en mineralen zoals vitamine A en C en de mineralen fosfor, kalium en ijzer. Vitamine A beschermt je huid en je ogen tegen de schadelijke werking van ultraviolet (UV) licht. Vitamine C helpt tegen en het voorkomen van (huid)ontstekingen.
Fosfor speelt een rol bij de opbouw van botten en tanden. Kalium houdt o.a. de bloeddruk in balans en neutraliseert overtollig natrium ( regelt de vochthuishouding). IJzer is belangrijk bij het vervoeren van zuurstof door het bloed. Bij een tekort voel je je moe.
Kruid Marjolein
- Marjolein werkt kalmerend op de maag.
- We kunnen het qua smaak door oregano ( wilde marjolein ) vervangen en vice versa.
- Marjolein maakt traditioneel onderdeel uit van de Provencaalse kruidenmix.
- Marjolein wordt o.a. gebruikt in salades, soepen, sauzen, bij vlees en aardappelgerechten.
- Wat specifieker kom je het kruid zoal tegen in tomatengerechten, ragouts en gebraden wild.
BIJSLUITER!
Bonen in het algemeen
Bonen zijn rijk aan koolhydraten, vezels, eiwitten, vitamine B en de mineralen fosfor, koper, mangaan, magnesium en ijzer. Daarnaast zijn ze vet- en cholesterolarm. Bonen bevatten veel langzaam energie gevende koolhydraten, ze staan laag op de GI index, dus perfect om de bloedsuikerspiegel na de maaltijd te stabiliseren.