Paddenstoelensaus
- 250 gram gemengde paddenstoelen
- 1 theelepel verse kruid - b.v. kervel, koriander peterselie of salie ( afhankelijk van het bijgerecht )
- 1 teentje knoflook - geperst
- 1 eetlepel kokosolie of roomboter
- Smelt de kokosolie of roomboter in een hapjespan
- Roerbak eerst de ui en knoflook en voeg dan de paddenstoelen toe met de kruiden
- Daarna in een keukenmachine en maal het mengsel fijn
- Je kunt de saus grof houden zodat er meer structuur overblijft of je maakt van het geheel een echte saus.
- Voeg ook eens blokjes paprika of courgette toe.
- Rode of witte ui fijn gesneden
- Een paar eetlepels zelfgemaakte tomatensaus*
Bijsluiter
Paddenstoelen bevatten zowel eiwitten en vezels. Door de aanwezigheid van de vezels kunnen paddenstoelen bij de vertering voor problemen zorgen. De vezels van vooral shii-takes zijn erg moeilijk te verteren. Daarbij vraagt eiwitvertering het meest van je spijsverteringsenzymen. Door de paddenstoelen eerst te roerbakken en daarna in de keukenmachine fijn te malen, ontstaat er een saus die gemakkelijker verteerbaar is. Dit is zeer belangrijk want hierdoor ontstaat er een snellere maaglediging en is je lichaam nu in staat om de goede voedingsstoffen op te nemen. Blijf de voeding te lang in de maag dan ontstaat er een rotting- en gistingsproces, het bekende opgeblazen gevoel en winderigheid.
TIP
Bepaalde combinaties van eiwitbronnen kunnen zwaar vallen, kosten veel energie en ze doen vooral een grote aanslag op je spijsverteringsenzymen. Een zware combinatie is b.v. biefstuk met gebakken paddenstoelen. Je kunt dus, in dit geval, beter biefstuk met paddenstoelensaus nemen.