Linzennotenbrood

 
 
Ik heb een ovenschaaltje gebruikt van 12 x 19 cm en deze bekleed met bakpapier
Voor 8 á 10 plakken
 
Ingrediënten
 
  • 200 gram bruine linzen ( uit blik en uitgelekt gewicht ) *
  • 100 gram oude kaas - geraspt
  • 100 gram hazelnoten - grof gehakt
  • 10 zwarte olijven zonder pit - snijdt deze in ringen
  • 2 eetlepels quinoavlokken
  • 1/2 theelepel tijm, vers ( mag ook gedroogd zijn )
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 ei - losgeklopt ( maat middel )
  • 1 eetlepel agar-agarpoeder  ( 10 ml )
  • mespuntje zout
  • mespuntje peper
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 10 gram pompoenpitten
* Ik heb voor linzen uit blik gekozen daar deze meer vet bevatten. In het recept heb ik geen toegevoegd vet hoeven te gebruiken.
 
 
 
Bereiding
 
  1. Oven voorverwarmen op 150 / 160 graden. ( 150 voor kleine oven, 160 voor grote oven )
  2. De linzen in een zeef afspoelen en laten uitlekken.
  3. De helft van de linzen pureren in een keukenmachine of blender te samen met de kaas, paprikapoeder en tijm.
  4. Voeg aan het mengsel de overige linzen, de gehakte hazelnoten, olijfringen, quinoavlokken en het ei toe.
  5. Spatel dit goed door elkaar.
  6. De agar-agarpoeder oplossen in 8 eetlepels kokend, 80 ml, water en laat dit circa een paar minuten zachtjes meekoken.
  7. Voeg nu de agar-agar gel toe aan het mengsel 
  8. Naar smaak het zout en peper toevoegen
  9. Kneed het te samen tot één geheel
  10. Schep de linzen-notenmengsel in de ovenschaal
  11. Bestrooi de bovenkant met het sesamzaad en de pompoenpitten
  12. Druk dit goed aan
  13. Het 'brood' circa 40 á 45 minuten bakken
  14. Laat het even afkoelen in het blik
  15. Als het brood voldoende is afgekoeld bewaar het dan, afgedekt, in de koelkast
  16. Laat het brood een paar uur rusten in de koelkast voordat je het aansnijdt
  17. Dit brood is heerlijk bij een gemengde salade of bij soep.

( Mijn man vond het zelfs lekker om het zo uit het vuistje te eten.)

 
Variatie 
  • Wil je het iets pittiger, doe er dan nog een mespuntje cayennepeper in.
  • Voeg eventueel nog een bosuitje ( in ringetjes gesneden) eraan toe
  • Vervang de tijm door kummel of karwijzaad
 
 
 

TIP!

Vuistregel

Koken naar gewicht

Van verse- en bonen uit blik heb je dubbel zoveel nodig dan van gedroogde bonen.

Omreken tabel

  • Gedroogde bonen   120 gram
  • Bonen uit blik 
  • ( uitgelekt gewicht ) 240 gram
  • Verse bonen            240 gram

 

BIJSLUITER

Voedingswaarde linzen.

Linzen vallen onder peulvruchten. Peulvruchten zijn geen groenten maar graangewassen. Van granen kunnen wij o.a. brood  bakken.

Linzen bevatten veel vezels en die stimuleren en activeren je stoelgang. Vezels trekken veel vocht aan, daarmee maken ze je stoelgang zachter. Zorg wel dat je voldoende drinkt per dag anders bereik je eerder het tegenover gestelde; obstipatie ( verstopping ). 

Linzen zijn verder rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals vitamine B, magnesium, fosfor, plantaardige eiwitten en ijzer.

BIJSLUITER

Agar-agar is een natuurlijk bindmiddel. Het is een plantaardig product gemaakt van algen of roodwier. Gelatine, ook een bindmiddel, is daar in tegen gemaakt uit beenderen van dieren. 

Agar-agar werkt, helaas, minder goed met zure of vette ingrediënten, bij vruchten die eiwit-afbrekende enzymen bevatten ( b.v. papaja, kiwi, ananas ), bij chocolade en spinazie. Het werkt wel weer beter bij ingrediënten die calcium bevatten zoals zuivelproducten. Daarbij blijft het minder lang stijf en kan je het dus niet te lang voor gebruik verwerken.

 

Contact

www.devoedingsapotheek.nl 0651988266 of 0206401708