Hartige cheesecake
Voor 6 á 8 personen
Nodig 1 vierkante taartvorm van 20 cm of een ronde vorm van 22 cm, ingevet
Ingrediënten
Voor de bodem
- 125 gram zonnebloempitten - roosteren en dan grof malen
- 30 gram Parmezaanse kaas - geraspt
- 30 gram kokosolie of roomboter - gesmolten
De vulling
- 100 gram feta - verkruimelt
- 200 gram roomkaas
- 2 eieren
- paar blaadjes munt - klein gehakt
- 1 takje dille - klein gehakt
Topping
- 3 jonge courgettes - gesneden in schuine ovale plakjes
- 1 citroen -de sap
- 1 eetlepel olijfolie
- peper en zout

Bereiding
- Verwarm de oven voor op 165 graden ( grote oven 170 graden )
- Maak van de zonnebloempitmeel *, kaas en boter een beslag.
- Bekleed de bodem van de vorm ermee en zet deze 10 á 15 minuten in de oven
- Haal het uit de oven en zet het even apart
- Klop de roomkaas los met de eieren
- Voeg de kruiden en de feta toe en roer dit nog even door
- Schenk dit nu op de reeds gebakken bodem
- Zet het geheel voor 25 á 30 minuten in de oven
- Zodra de bovenkant licht gaat kleuren en gestold is kun je het uit de oven halen
- Tijdens dat de cheesecake in de oven staat kun je de courgette plakken marineren: besprenkel ze met citroensap, met olijfolie en wat zout en peper.
- Zodra de cheesecake is afgekoeld drapeer je de plakjes vervolgens hierop.
* Wil je meer weten over zonnebloempitmeel en overige bloemververvangers die ik gebruik ga dan, via deze link, naar
Variatie
Doe in de bodem wat kummel en laat uit de vulling de muntblaadjes weg; Een puntje hartige kaastaart voorbij de TV.
Zie recept > TV
TIP!
Zonnebloempitten zijn een waarvolle bron van zink.
Zonnebloempitmeel is een goed alternatief voor notenmeel bij notenallergie.
Bijsluiter
Zonnebloempitmeel
Pluspunten
- Een goede bron van het aminozuur lysine en onderdrukt daarmee het herpesvirus ( o.a. lipblaasjes)
- En goede bron van plantaardig eiwitten
- Een waardevolle bron van zink en bevat tevens calcium, magnesium en ijzer
- Een hoog gehalte aan vitamine E
- Bevat veel vezels
- Goed alternatief bij notenallergie
- Geen gluten
Minpunten
- Rijk aan omega-6-vetzuren, vooral linolzuur en bevordert daarmee ontstekingen.*
- Bij baksels die warmer worden dan 170 graden kunnen de goede vetten verbranden
Smaak: Licht nootachtig
Gebruik: Vermaal zonnebloempitten in je keukenmachine en gebruik i.p.v. amandel- of hazelnootmeel. Maak er ook een variatie van bv half om half.
Conclusie: Prima bloemvervanger.
*Varieer met andere noten en pitten en eet naast de zonnebloempitten voldoende omega-3-vetzuren
Contact
www.devoedingsapotheek.nl
0651988266 of 0206401708