Croutons van kikkererwten

- 1 blik kikkererwten *- uitgelekt
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel kurkumapoeder
- 1/2 theelepel zwarte peper, gemalen
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 1 eetlepel kokosolie - gesmolten
- 1 á 2 teentjes knoflook - gepeld en fijngehakt
- paar druppels citroensap
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Verwarm de kokosolie zodat het vloeibaar is.
- De kikkererwten goed om spoelen en droog deppen met keukenpapier, eventuele vliesjes die los laten verwijderen.
- Doe de droge ingrediënten in een schaaltje en meng deze; paprika-, kurkuma-, zwarte peper- en komijnpoeder. Zet even apart.
- Meng nu de vloeibare ingrediënten, in een ander schaaltje, door elkaar; kokosolie, knoflook en citroensap.
- Rol nu de kikkererwten eerst door de vloeibare ingrediënten, daarna door de droge ingredienten (kruidenmengsel).
- Verdeel nu de kikkererwten over een bakblik, geen bakpapier gebruiken, en bak ze circa 40 minuten in de oven tot ze knapperig zijn. Schud ze met regelmaat af en toe om, zodat ze mooi rondom bruin worden.

- Vervang de paprikapoeder door chilipoeder ( kan ook met gedroogde chilivlokken, zet dan de oven op 165 graden )
- Deze kikkererwten kun je ook als hartig tussendoortje nemen of als snack bij TV: "Borrelnootjes"
TIP!
Kurkuma zuivert, gaat ontstekingen tegen en is goed voor je darmen. Echter wordt kurkuma moeilijk opgenomen door het lichaam.
Zwarte peper, ook goed voor je spijsvertering, helpt daarbij.
Te samen vormen ze een 'gouden team'.
BIJSLUITER
Rauwe kikkererwten bevatten van nature een giftige stof; lectine. Lectine kan de darmen ontregelen en de nieren beschadigen. Verhitting maakt lectine onschadelijk. De pot- of blikvariant zijn al gekookt, dus die kun je direct verwerken.
De gedroogde kikkererwt is smaakvoller, maar daar moet je iets meer moeite voor doen. Week ze eerst een nacht in ruim koud water. Haal de volgende dag eventuele kikkererwten die boven drijven weg, spoel de rest af en doe ze in een pan met drie tot vier keer zoveel water. Voeg geen zout of andere smaakstoffen toe. Kook ze daarna volgens de aanwijzing van de verpakking. Hoe ouder, hoe langer ze nodig hebben om zacht te worden.
TIP! Gebruik het kookwater als bouillon, omdat het veel voedingsstoffen bevat.