Overnight Breakfast

- 75 gram aardbeien - paar apart houden voor de garnering
- 75 gram witte bonen ( voorkeur cannellinibonen of limabonen )- afgespoeld en uitgelekt
- 125 gram Griekse yoghurt
- 3 á 4 eetlepels muesli/granola ( voorkeur zonder gedroogd fruit ) zie recept >Muesli
- Doe de aardbeien met de witte bonen in een blender of keukenmachine. Mix het geheel tot een gladde stevige massa. ( Niet gezoet genoeg voeg dan nog enkele aardbeien eraan toe. Zorg wel dat de massa stevig blijft ) Eventueel kun je ook 1/4 theelepel vanille-extract eraan toe voegen.
- Doe nu als eerste de eetlepels muesli/granola in het glas. (optie: mijn pistache pittenstrooisel ) *
- Vervolgens doe je er de Griekse yoghurt erop
- Daarna voeg je de aardbeien-bonen mengsel toe.
- Als garnering een paar gesneden aardbeien en eventueel nog een handje vol geschaafde amandelen er boven op.
- Zet het geheel weg in de koelkast voor de volgende ochtend.
- Je kunt de volgende ochtend nog een klein theelepeltje rauwe honing of biologische appelstroop er bovenop doen.

Je kunt de aardbeien vervangen door o.a. kersen, blauwe bessen, frambozen of gemengd roodfruit.
TIP!
Deze overnight breakfast kun je op twee manieren gebruiken;
1 Als ontbijt. Ik zelf gebruik dan als eerste laag mijn zelfgemaakte pittenstrooisel. In deze zit namelijk geen graan verwerkt zodat de witte bonen nu een bron zijn aan koolhydraten.
2 Voor na het sporten. Ik gebruik dan als eerste laag mijn zelfgemaakte muesli (minus het gedroogd fruit). In deze muesli zit verwerkt diverse granen en nu zijn de bonen een bron van eiwitten geworden i.p.v. koolhydraten.
PS Je kunt uiteraard ook de avond ervoor alleen de Griekse yoghurt met de aardbeien-bonen mengsel klaarmaken. Vervolgens bepaal je zelf de volgende dag hoe en wanneer je het gaat nuttigen.
BIJSLUITER
Als we peulvruchten zonder granen gebruiken, zijn de peulvruchten eerder een bron van koolhydraten dan een eiwitbron.
Door peulvruchten te combineren met granen, gaat de biologische waarde* van peulvruchten van 30 naar 60 á 70 procent. Peulvruchten bevatten namelijk het aminozuur lysine en granen het aminozuur methionine. Deze twee aminozuren met de cofactor vitamine C vormen het aminozuur carnitine. Carnitine komt normaal gesproken alleen voor in dierlijke producten, zoals vlees, en zorgt voor energie.
* 100 gram voedingseiwit maakt een bepaalde hoeveelheid lichaamseiwit aan. Dit noemen wij de biologische waarde van eiwit. Zo heeft een ei een biologische waarde van bijna 100%, vis en vlees een gemiddelde waarde van 70%. Door voedingsmiddelen met een tekort aan een bepaald aminozuur e combineren met een voedingsmiddel dat juist van deze aminozuur een relatief overschot heeft, kunnen we onze voeding waardevoller maken.