Kruidkoek

 
 
Nodig een cakeblik van 21 x 9 cm. ( middelmaat )
 

Begin jaren '90 waren veel mensen in de ban van diksap. Ik wilde daarom eens een baksel uittesten gemaakt met appeldiksap.
Diksap is 100% ingedikt vruchtensap, de basis is altijd appelsap, vaak aangevuld met andere vruchten zoals peren of cranberry's. Het bestaat dus uit 100% fruit en geen toegevoegde suiker. Je kunt het o.a.. gebruiken voor aanlengen, met water, voor appelsap, en het zoet maken van dranken en gerechten.
 
 
Ingrediënten
  • 200 gram roggemeel
  • 60 gram rozijnen 
  • 15 ml (wijnsteen)bakpoeder ( 3 theelepels )
  • 10 ml koekkruiden ( 1 dessertlepel )
  • 30 gram roomboter of kokosolie
  • 75 ml appeldiksap ( 5 eetlepels )
  • 1 ei - maat L
  • 1 geraspte citroenschil
  • 200 ml koude groene thee
  • stukje geraspte verse gember
  • snufje zout
 
Bereiding
  1. Oven voorverwarmen op 160 graden ( heteluchtoven, gewone oven op circa 175 graden )
  2. Rozijnen wellen
  3. Theezetten en voeg de geraspte gember toe
  4. Roggemeel vermengen met bakpoeder en koekkruiden
  5. Smelt de boter op laag vuur, zout, geraspte citroenschil en appeldiksap erdoor heen roeren 
  6. Ei toevoegen aan botermengsel en luchtig kloppen
  7. Voeg nu het geheel aan het meel toe en meng te samen tot een beslag
  8. Thee, eventueel zeven, en in kleine scheutjes door het beslag roeren
  9. Rozijnen laten uitlekken en door het beslag scheppen
  10. Het geheel nu overdoen in een ingevet cakeblik
  11. Bak de cake in 45 á 50 minuten gaar 
 
TIP! Smeer op je plak kruidkoek roomboter en/of appelstroop. Lekker te samen met een bakje thee of koffie. Een verantwoordt tussendoortje!
 
 
 

BIJSLUITER

In Nederland kennen wij roggebrood. In andere landen en vooral de Scandinavische landen doen zij veel meer met rogge zoals rogge volkorenbrood, rogge stokbrood, roggewafels en roggecrackers. Maar, en vooral in Finland, wordt roggemeel ook verwerkt in taarten,cakes en koek.

Rogge is een graan en zoals in veel granen is het vitaminepercentage niet hoog. De voedingswaarde in rogge komt vooral uit het hoge vezelgehalte en mineraalsoorten zoals mangaan en magnesium. Rogge is mede door het hoge vezelgehalte zeer goed voor je darmen.

 

Contact

www.devoedingsapotheek.nl 0651988266 of 0206401708