Kiwi sorbetijs

 
 
Sorbetijs is te maken van diverse fruitsoorten zoals aardbeien, ananas, bramen, frambozen, kiwi, mango en perzik. Normaliter wordt er aan sorbetijs een lichte suikersiroop toegevoegd. Dit is echter niet noodzakelijk als je het op deze manier doet. Het mag dus wel maar je kunt het ook achterwege laten. Ik heb voor vandaag kiwi's gekozen. Kiwi's hebben van nature zwarte pitjes die een leuk effect geven aan het ijs.
 
Voor 6 á 7 bolletjes ( circa 2 ijscoupes )
 
Ingrediënten
  • 5 kiwi's
  • Optioneel; 10 ml (Australische) gembersiroop
 
Bereiding
  1. Snijdt de kiwi's doormidden en hol ze met een scherp lepeltje uit.
  2. Snijdt het vruchtvlees in kleine stukjes
  3. Doe de stukjes in een diepvries bakje ( ik vind het zelf gemakkelijk om in het bakje een stuk huishoudfolie te plaatsen zodat je daarna de inhoud er snel uit kunt krijgen )
  4. Zet het nu 4 á 5 uurtjes in de vriezer
  5. Doe de inhoud in een keukenmachine, staafmixer of blender en maal het tot puree.
  6. Maak met een ijstang bolletjes en serveer gelijk
Kiwi sorbetijs met gekonfijte gember. 
Ik heb de gemberstukjes wat versierd met pure chocolade.
 
TIP!
 
Kiwi is heerlijk te combineren met gember. Mijn sorbetijs was iets aan de zure kant.
Terwijl de keukenmachine stond te draaien heb ik tussentijds 10 ml Australische gembersiroop eraan toegevoegd.
Je kunt het ook de gembersiroop vervangen door gekonfijte gember in stukjes snijden en in het ijs verwerken of eventueel later erbij serveren.
 

Bijsluiter

Je kunt eventueel het ijs romiger maken maken door er b.v. room, yoghurt of kwark er aan toe te voegen. 

Echter er zijn 3 fruitsoorten die hierop een uitzondering vormen; Ananas, kiwi en papaja. Ze zijn natuurlijk gezond maar eenmaal gemengd met een zuivelproduct kan je ze niet lang laten staan. Na een poosje gaat de yoghurt schiften en er ontstaat een bittere smaak. 

Dat komt door het enzym protease, dat in de verse ananas, kiwi en papaja zit. Het enzym knipt eiwitten (proteïnen) in kleinere stukjes waardoor ze minder vocht kunnen vasthouden. Het vocht komt vrij en laat nu de yoghurt bitter smaken. 

Een combinatie die je beter niet kunt maken dus.

KALIUM

Het is bewezen dat kalium de bloeddruk verlaagt. ( beoordeeld door EFSA / European Food Safety Authority ) Belangrijk, want hoe lager je bloeddruk hoe langer je hart en je bloedvaten gezond blijven. Je hebt minder kan op een hartinfarct of een beroerte. Hoe kom je aan kalium, heel simpel door groenten en fruit tot je te nemen. Kalium zit o.a. in: kiwi

Contact

www.devoedingsapotheek.nl 0651988266 of 0206401708