Kiwi sorbetijs
- 5 kiwi's
- Optioneel; 10 ml (Australische) gembersiroop
- Snijdt de kiwi's doormidden en hol ze met een scherp lepeltje uit.
- Snijdt het vruchtvlees in kleine stukjes
- Doe de stukjes in een diepvries bakje ( ik vind het zelf gemakkelijk om in het bakje een stuk huishoudfolie te plaatsen zodat je daarna de inhoud er snel uit kunt krijgen )
- Zet het nu 4 á 5 uurtjes in de vriezer
- Doe de inhoud in een keukenmachine, staafmixer of blender en maal het tot puree.
- Maak met een ijstang bolletjes en serveer gelijk
Bijsluiter
Je kunt eventueel het ijs romiger maken maken door er b.v. room, yoghurt of kwark er aan toe te voegen.
Echter er zijn 3 fruitsoorten die hierop een uitzondering vormen; Ananas, kiwi en papaja. Ze zijn natuurlijk gezond maar eenmaal gemengd met een zuivelproduct kan je ze niet lang laten staan. Na een poosje gaat de yoghurt schiften en er ontstaat een bittere smaak.
Dat komt door het enzym protease, dat in de verse ananas, kiwi en papaja zit. Het enzym knipt eiwitten (proteïnen) in kleinere stukjes waardoor ze minder vocht kunnen vasthouden. Het vocht komt vrij en laat nu de yoghurt bitter smaken.
Een combinatie die je beter niet kunt maken dus.
KALIUM
Het is bewezen dat kalium de bloeddruk verlaagt. ( beoordeeld door EFSA / European Food Safety Authority ) Belangrijk, want hoe lager je bloeddruk hoe langer je hart en je bloedvaten gezond blijven. Je hebt minder kan op een hartinfarct of een beroerte. Hoe kom je aan kalium, heel simpel door groenten en fruit tot je te nemen. Kalium zit o.a. in: kiwi