Bananenijs

 
Ruim 25 jaar geleden heb ik saampjes met mijn man een rondreis gemaakt door Zuid-Engeland.
Ik keek mijn ogen uit van al die lekkernijen die ik onderweg tegen kwam o.a.; scones, brownies, fudge,cheesecake en ijs....bananenijs! Uiteraard bleef het niet alleen bij ogen uitkijken.
In St. Ives kwam ik een ijstent tegen en ik heb nog nooit zulk lekker ijs gegeten. Gemaakt van merendeels natuurlijke producten. Bananenijs was mijn favoriet. De chef wilde alleen kwijt dat het belangrijkste ingrediënt was; Banaan. Het andere belangrijke ingrediënt dat bleef, helaas, het geheim van de chef.
Ik probeer al jaren die smaak te evenaren...maar jammer dat is niet gelukt....maar gelukkig wel bijna. 
Mijn bananenijs....die ik al jaren op deze manier maak... komt nog het dichtstbij in de buurt. 
Het recept is zo simpel ...je hebt alleen een banaan nodig....en wat geduld.
 
 
Ingrediënten
  • 1 Rijpe banaan ( je kunt hiermee 2 van deze bakjes mee vullen. Dit glazen bakje heeft een doorsnede van 9 cm.  )
 
Bereiding
  1. Pel de banaan en snijdt daarna de banaan in dunne plakjes
  2. Doe de plakjes in een diepvries bakje en zet het in de vriezer voor ca 4 uren
  3. Haal 10 minuten voor bereiding het bakje uit de vriezer
  4. Doe het fruit in een keukenmachine of gebruik een blender of staafmixer
  5. Pureer nu het fruit tot moes of pureer het grof ( na voorkeur )
  6. Je kunt het ijs nu gelijk opeten of terug zetten in de vriezer tot wanneer je het wilt gebruiken ( haal voor gebruik ca 5 á 10 minuten van te voren het ijs uit de vriezer )
 
Tip!
Je kunt nu zelf je variatie hierop los laten. Denk dan aan b.v. gehakte walnoten door het bananenmengsel, als topping chocolade en/of kokos. 
Ik heb onderop het ijs een soort koekjeslaag gemaakt van grof gehakte walnoten met 1 grote lepel honing.
 

 

BIJSLUITER

Vitamine C

Eet 1 á 2 uur voordat je gaat slapen geen fruit meer. Vitamine C stimuleert het wakker blijven. Daarintegen als je 's-avonds gaat sporten of moet werken, kun je ze juist wel nemen. Een banaan nemen voor het slapen gaan, is een fruit die je als enige uitzondering wel kunt nemen. 

KALIUM

 

Het is bewezen dat kalium de bloeddruk verlaagt. ( beoordeeld door EFSA / European Food Safety Authority ) Belangrijk, want hoe lager je bloeddruk hoe langer je hart en je bloedvaten gezond blijven. Je hebt minder kan op een hartinfarct of een beroerte. Hoe kom je aan kalium, heel simpel door groenten en fruit tot je te nemen. Veel kalium zit in: aardappelen, bananen, tomaten en gedroogd fruit.

Contact

www.devoedingsapotheek.nl 0651988266 of 0206401708