Appelroomijs

 
 
 
Eigenlijk mag ik dit geen roomijs noemen...er ziet namelijk geen room in. Echter de smaak doet je denken dat je roomijs eet. Hoe? Ik heb mijn ijs deze keer gemaakt van hangop *. Je kunt de hangop eventueel vervangen door o.a. yoghurt, kwark, mascarpone of ricotta... maak jouw ijsje zoals jij het het liefst eet.
 
 
Ingrediënten
  • 2 grote moesappels ( zonder schil circa 400 gram )
  • 20 gram roomboter
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 1/2 limoen - schil en het sap
  • 100 gram hangop ( circa 150 gram Turkse- of Griekse yoghurt )
 
 
 
Bereiding
  1. Schil de moesappels in grove stukken 
  2. Smelt de roomboter in een steelpan en voeg de stukken appel, kaneel en limoenschil toe
  3. Laat dit 10 minuten zachtjes, met de deksel op de pan, koken tot de stukken appel zacht zijn geworden
  4. Voeg naar smaak wat limoensap hier aan toe
  5. Laat het geheel afkoelen
  6. Verdeel de puree in een ijsklontjesvorm ( makkelijker om het daarna weer te verwijderen )
  7. Zet het geheel in de vriezer voor circa 4 á 5 uurtjes
  8. Haal de bevroren puree uit de ijsvormjes en maal dit grof met een blender of keukenmachine
  9. Voeg nu als laatste de hangop toe en pulser of spatel dit door de puree.
  10. Maak er ijsbollen van en serveer het op schaaltjes of in glazen
  11. Is het ijs toch iets te zacht geworden, zet het dan voor circa 30 minuten weer terug in de vriezer.
Wil je liever het ijs van te voren maken en invriezen....vervang dan hangop door mascarpone  Snijdt de appel dan van te voren in kleinere stukjes en zorg dat niet alles tot pap kookt...je moet nog wat stukjes appel herkennen. Laat het goed afkoelen en spatel het dan door de mascarponne. Zet het in de vriezer voor 4 á 5 uurtjes. Voor gebruik circa 30 minuten van te voren eruit halen. Staat het ijs veel langer in de vriezer b.v. 1 tot meerdere dagen...haal het ijs dan ruim 1 uur van te voren uit de vriezer en zet het weg in de koelkast. 
 
Variatie:
 
  • Voeg toe aan het ijs stukjes noot zoals walnoten of pecannoten.
  • Heerlijk met stukjes pure chocolade
  • Vervang kaneel eens door koekkruiden
* lees hier hoe je hangop maakt >Hangop met munt en gemarineerde aardbeien
 
 

TIP!

"Room"ijs maken is niet moeilijk. Je tovert heel snel je sorbet-ijs* om in "room"ijs door er o.a. yoghurt, kwark, mascarpone of ricotta er aan toe te voegen. De verhouding is afhankelijk van je smaak...de een wilt het wat romiger dan een ander. Ik gebruik wel altijd volle producten. In de halfvolle of magere producten is extra water aan toe gevoegd. En dit, geloof mij, proef je terug in je ijsje. Mijn persoonlijke voorkeur is 1 : 4.  Ik gebruik b.v. 100 ml kwark op 400 ml fruit. Het fruit gebruik ik het liefst diepbevroren. Waarom? Op deze manier is mijn ijs snel klaar en ik kan het gelijk serveren. Wil jij nu je ijs romiger hebben dan is het beter om het na de bereiding weer even terug te zetten in de vriezer.

*lees hier hoe je sorbet-ijs maakt > Kiwi sorbetijs

BIJSLUITER

Voor mijn hangop heb ik Turkse Yoghurt gebruikt. Turkse yoghurt is mild van smaak en neigt naar zoet. Structuur is romig en lobbig. Het is een vrij dikke yoghurt en ik stond verstelt hoeveel vocht er nog uit kwam. 

Voordeel van hangop, vind ik persoonlijk, is dat het niet gelijk vloeibaar wordt als je het combineert met iets warms. Daarbij kun je het ook goed gebruiken om er roomijs van te maken.

Combinatie om een kruid eraan toe te voegen is gewoonweg zalig, denk dan aan o.a. munt. 

Contact

www.devoedingsapotheek.nl 0651988266 of 0206401708