Tomatensaus
- 1 kilo tomaten - gehalveerd
- 1 á 2 teentjes knoflook - gepeld en fijngehakt
- 1 el basilicum, fijngehakt
- 1 el peterselie, fijngehakt
- 2 el olijfolie
- Oven voorverwarmen op 150 graden
- Doe de gehalveerde tomaten op een bakplaat en laat deze ruim 1 uur in de oven
- Zet de oven uit, laat de klep dicht en ga naar bed
- Haal de tomaten uit de oven.
- Doe ze in de blender met de overige ingrediënten en meng dit tot een saus
- Geruld gehakt en fijngehakte uien
- Courgette en wortel, klein gesnede
- Verse olijven
- Klein pepertje, maakt het net iets pittiger
TIP!
De rode kleur van de tomaat wordt gevormd door lycopeen. Lycopeen is een sterke antioxidant. Lycopeen zit in het bijzonder in de vezels van de schil opgeslagen en komt bij verwarming vrij. Dit is dan ook de rede waarom ik mijn tomatensaus op deze manier bereid. Je hoort niet vaak dat iets kant-en-klaars gezond is maar bij het kopen van een blikje tomatenpuree is dit wel het geval. Hierin zitten ontzettend veel geconcentreerde tomaten. Eigenlijk een superfood.
Bijsluiter
Deze saus pas perfect bij mijn BB-methode, zit vol met goede voedingsstoffen zoals; de mineralen fosfor en kalium, vitamine C, en antioxidant lycopeen. Fosfor speelt een rol bij de opbouw van botten en tanden. Kalium houdt o.a. de bloeddruk in balans en neutraliseert overtollig natrium ( regelt de vochthuishouding). Vitamine C helpt tegen en het voorkomen van (huid)ontstekingen. Lycopeen werkt als een sunblocker, het vermindert de ontstekingsreactie van je huid op UV schade.