Rijstmelk
Te gebruiken als melk, b.v. in je havermoutpap* of een smoothie, als verdikkingsmiddel of vervanger voor room.
Voor 250 tot 350 ml.*
Ingrediënten
- 60 gram rijst - parboiled, zilvervlies of volkoren basmati (voorkeur in ongeraffineerde vorm)
- 1 vanillestokje
- 600 ml water
Bereiding
- Halveer het vanillestokje overlangs. Ga met de punt van het mes langs de binnenkant om alle merg eruit te halen. Gooi het stokje weg
- Doe de rijst, het vanillemerg en het water in een pan
- Kook tot de rijst zacht is. Circa 1 á 2 minuten langer dan gegeven tijd op het pak
- Laat het nu afkoelen ( niet afgieten ) circa één uur
- Als de rijst is afgekoeld, schenk je het door een zeef of zoals vroeger door een kantoenen doek
- Bewaar de melk in een kan en zet het in de koelkast
- Eet de rijst op of verwerkt het in een gerecht b.v. in een salade
* Hoe langer je de rijst laat koken des te meer de rijst vocht opneemt. Melk wordt dan iets romiger maar je hebt uiteraard wel een minder hoeveelheid.
De melk blijft 3-4 dagen goed in de koelkast.
Zie > Koude havermoutpap
Bijsluiter
Zilvervliesrijst bevat vitaminen, mineralen en vezels. Parboiled rijst is ongepeld geweekt, gestoomd, vervolgens gedroogd, gepeld en geslepen, daardoor behoudt het meer vitamines en mineralen, en vooral veel ijzer. De volkoren basmatirijst geeft de minste reactie op de bloedsuikerspiegel.
Rijst in het algemeen en dan vooral de geraffineerde vorm, veroorzaakt bloedsuikerschommelingen.
Volwaardige rijst, in ongeraffineerde vorm, ontgift de dikke darm.
Rijst bevat van nature linolzuur. In de gekochte rijstdrink/melk wordt standaard zonnebloemolie aan toegevoegd. Hierdoor neemt het gehalte van linolzuur nog meer toe, en dit bevordert ontstekingen.
In de meeste gekochte rijstmelk wordt maltodextrine aan toegevoegd. Maltodextrine wordt gemaakt uit zetmeel b.v. uit aardappelen of mais. In Europa wordt het vaak uit graan gemaakt, en daarom kan maltodextrine gluten bevatten.
Maltodextrine wordt vaak toegevoegd aan de zoetstof stevia om de bittere smaak te maskeren.
TIP!
Deze melk is lactose- en glutenvrij.
De rijstmelk, gemaakt van parboiled rijst, te samen in b.v. je havermoutpap met vers fruit, bevordert de opname van ijzer. IJzer wordt beter opgenomen in het lichaam in combinatie met vitamine C.
Contact
www.devoedingsapotheek.nl
0651988266 of 0206401708