Mincemeat

Mincemeat is een typisch Engels gerecht.
Je kunt het gebruiken voor vulling voor o.a. taart en koek maar je kunt ook een schep in je yoghurt doen of over je pannenkoek.
Traditioneel gaat er bruine basterdsuiker in.
Ik heb deze echter achterwegen gelaten.
Hoeveelheid voor circa 450 gram
Ingrediënten
- 2 appels - bij voorkeur geen moesappel maar liever een stevige appel
- 125 gram blauwe rozijnen
- 125 gram gele rozijnen
- 125 gram krenten
- 60 gram dadels - voorkeur vers of anders medjool dadels
- 40 gram amandelen - witte
- 1 dl cognac ( sinaasappel likeur is trouwens ook erg lekker )
- 1 eetlepeltje citroensap
- Optioneel - 1 theelepel kaneel of koekkruiden o.a. speculaaskruiden
Mincemeat als tussenlaag van een appeltaart
Bereiding
- De amandelen licht roosteren
- De rozijnen en krenten omspoelen met koud water
- De appels goed wassen en in vieren snijden. Verwijder vervolgens het klokhuis en snij met schil en al in grote stukken.
- Doe de appelstukken in een blender of keukenmachine en voeg rozijnen en krenten toe. Fijnmalen en in een schaal overdoen.
- Haal de pitten uit de dadels. Doe de dadels, de amandelen, citroensap en de cognac in de blender of keukenmachine en zorg dat tot amandelen vermalen zijn tot kleine stukjes.
- Doe nu dit mengsel bij de rest in de schaal, voeg eventueel kaneel of koekkruiden hier aan toe, en schep alles goed door elkaar.
- Verdeel de inhoud over 1 of meerdere goed schoongemaakte potten en sluit ze af.
- Ze blijven in de koelkast 2 á 3 weken houdbaar
- In de vriezer kun je het wel tot 3 á 6 maanden bewaren. Na het ontdooien wel even doorroeren om de drank weer goed door het geheel te mengen.
TIP!
Mincemeat kun je gelijk gebruiken het is wel zo dat als je het even laat rusten 2 á 3 dagen, zodat het cognac en kaneel/koekkruiden zijn werk kunnen doen, de smaken meer tot zijn recht komen.
TIP!
Ik gebruik mincemeat o.a. bij het bakken van een ouderwetse appeltaart.
Ik gebruikt het als tussenlaag; bovenop de bodem en onder de appels. Op deze manier hoef ik geen extra suiker meer aan de appels toe te voegen. Ook laat ik de overige ingrediënten zoals rozijnen en/of krenten wel. Mijn appeltaart vind ik op deze manier al zoet genoeg.
Contact
www.devoedingsapotheek.nl
0651988266 of 0206401708