Groentebouillon

- 1/2 struik bleekselderij
- 1/2 selderijknol
- 1 prei
- 2 uien
- 2 winterwortelen
- 2 vleestomaten
- 1 bos peterselie
- 1 teentje knoflook
- 1 laurierblad
- 1 takje tijm
- 4 zwarte peperkorrels
- Maak alle groenten schoon en snijd ze grof.
- Doe de groenten met de kruiden in een grote pan en voeg 2 liter water toe.
- Breng het geheel aan de kook en laat het op halfhoog vuur, met het deksel schuin op de pan, ca. 45 minuten trekken.
- Zeef de bouillon.
Bouillon is een goede basis voor soepen, sauzen en stoof gerechten. Met een goed gekruide bouillon of fond voeg je veel smaak toe aan je gerecht en je gerecht kan eigenlijk al niet meer mislukken. Zelf je bouillon maken is niet veel werk. Je kunt gelijk een grote hoeveelheid maken, en deze na het zeven nog iets laten inkoken tot het wat geconcentreerder is. Als je het laat inkoken tot zéér geconcentreerd dan heb je: een fond. Daarna kun je het in porties van 1/4 of 1/2 liter invriezen. Als je je bouillon zover inkookt dat hij op de bolle kant van een lepel blijft hangen, dan heb je: een glacé. Deze kun je als ijsblokjes invriezen. Eén zo'n blokje is voldoende om je saus of je stoofgerecht extra smaak te geven.
Bijsluiter
Deze bouillon pas perfect bij mijn BB-methode, zit vol met goede voedingsstoffen zoals de mineralen borium, selenium, silicium, zink en zwavel en de antioxidant luteïne. Borium zorgt voor een goede conditie van je botweefsel. Selenium gaat veroudering tegen. Een tekort heeft invloed op de elasticiteit van je huid. Silicium is een bouwsteen voor je huid, haar, botten, bindweefsel en nagels. Tevens smeert silicium je pezen en slijmbeurzen. Zink gaat veroudering tegen en degeneratie (achteruitgang) tegen. Zwavel speelt een rol bij de vorming van collageen en zorgt voor een goede conditie van huid, haar en nagels. Luteïne verbetert je gezichtsvermogen.
TIP!
Bouillon heeft één groot voordeel namelijk alle voedingsstoffen blijven behouden. Tijdens het bereiden van je eten gaan vaak de mineralen en vitamines verloren doordat wij het kookvocht afgieten. Bij bouillon blijven echter deze mineralen en vitamines behouden.
Natrium
In bouillonblokjes zit ontzettend veel natrium. Je kunt veel winst behalen door zelf je bouillon te maken. Voeg bij het maken van je bouillon nooit zout toe; dat kan het beste pas gedaan worden als je de bouillon verwerkt in een gerecht.