Suikervervangers

Ik gebruik liever geen kristalsuiker. Waarom niet? Zowel kristalsuiker als rietsuiker worden geraffineerd en chemisch gezuiverd. Hiermee verdwijnen goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, eiwitten, enzymen en vezels. Je hebt misschien weleens gehoord van een "lege" voedingsstof, dat is nu precies wat geraffineerde suiker is. Het enige wat overblijft na die verwijderde voedingsstoffen is; sucrose. De bewerkte suiker zorgt voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel en daarna kan hij ook weer snel dalen. Resultaat; trek, trek in nog meer eten en vooral zoet. Vandaar onderstaande alternatieven.

Honing (Rauw)

Pluspunten
  • Rauwe honing bevat veel voedingsstoffen, zoals vitamines en enzymen o.a. het enzym invertase.
  • Bij verhitting boven de 40 graden gaat het enzym invertase verloren, hierdoor wordt de honing zoeter.
  • Grote zoetkracht, sterker dan suiker
Minpunten
  • Prijzig
  • Bestaat ongeveer bijna 40% uit fructose, ofwel vruchtensuiker, en kan daarom belastend zijn voor de lever
  • Fructose kan slecht tegen verhitting, het ondergaat een smaakverandering boven de 160 graden. 
  • Rauwe honing is niet gemakkelijk te krijgen
 
Smaak: Verschilt per honingsoort
 
Gebruik: Zoeter dan suiker, je hebt dus veel minder nodig. Gebruik rauwe honing alleen in rauwe gerechten. 
 
Conclusie: Een zeer goede suikervervanger! Wel met mate gebruiken door het hoge percentage fructose. Rauwe honing bevat zeer waardevolle voedingsstoffen. Gebruik het alleen in gerechten die niet worden verhit.
 

 

Kokosbloesemsuiker

Pluspunten
  • Ongeraffineerd, het bevat dus vitamines, mineralen en aminozuren
  • Lage glychemische index en dus weinig invloed op de bloedsuikerspiegel
  • Bevat inuline, een vezel die goed is voor je maag en darmen
 
Minpunten
  • Prijzig
  • Bestaat ongeveer bijna 50% uit fructose, ofwel vruchtensuiker, en kan daarom belastend zijn voor de lever
  • Fructose kan slecht tegen verhitting, het ondergaat een smaakverandering boven de 160 graden
 
Smaak: Caramelachtig
 
Gebruik: Je kunt witte suiker één op één vervangen door kokosbloesemsuiker
 
ConclusieEen zeer goede suikervervanger! Wel met mate gebruiken door het hoge percentage fructose.
 

Stevia

Door de sterke smaak past stevia het best in kruidige koekjes en taarten. Ik zelf vind de smaak te overheersend en gebruik het niet meer. Tevens moeilijk in gebruik. Door de sterke zoetkracht hoef je namelijk maar weinig te gebruiken. Dit is dan gelijk ook een groot minpunt: geen volume. Daar in tegen wel een groot pluspunt: geen invloed op je bloedsuikerspiegel

Conclusie: Ik heb momenteel geen stevia in mijn apotheekkast staan.

Vers en gedroogd fruit

Pluspunten

  • Bron van het mineraal kalium, de rede waarom fruit ontzurend werkt
  • Bron van vezels, vitamines en mineralen
  • Bron van wisselende percentages omega-3-vetzuren

Minpunten

  • Vers fruit maakt baksels soms te nat
  • Hoog gehalte aan fructose zowel vers als gedroogd fruit en kan daarom belastend zijn voor de lever. Zomerfruit bevat vaak minder fructose
  • Fructose kan slecht tegen verhitting, het ondergaat een smaakverandering boven de 160 graden

Smaak: Verschilt per vrucht

Gebruik: Vers fruit als versiering op baksels of gepureerd ( o.a. bananen) door gerechten die smeuïg mogen zijn. Gedroogd fruit ideaal om te verwerken in b.v. gezondheidsrepen. Door hun kleefkracht blijft het baksel makkelijk in vorm.

Conclusie: Een goede suikervervanger met waardevolle voedingsstoffen. 

 

Contact

www.devoedingsapotheek.nl 0651988266 of 0206401708