Suikervervangers
Honing (Rauw)
- Rauwe honing bevat veel voedingsstoffen, zoals vitamines en enzymen o.a. het enzym invertase.
- Bij verhitting boven de 40 graden gaat het enzym invertase verloren, hierdoor wordt de honing zoeter.
- Grote zoetkracht, sterker dan suiker
- Prijzig
- Bestaat ongeveer bijna 40% uit fructose, ofwel vruchtensuiker, en kan daarom belastend zijn voor de lever
- Fructose kan slecht tegen verhitting, het ondergaat een smaakverandering boven de 160 graden.
- Rauwe honing is niet gemakkelijk te krijgen
Kokosbloesemsuiker
- Ongeraffineerd, het bevat dus vitamines, mineralen en aminozuren
- Lage glychemische index en dus weinig invloed op de bloedsuikerspiegel
- Bevat inuline, een vezel die goed is voor je maag en darmen
- Prijzig
- Bestaat ongeveer bijna 50% uit fructose, ofwel vruchtensuiker, en kan daarom belastend zijn voor de lever
- Fructose kan slecht tegen verhitting, het ondergaat een smaakverandering boven de 160 graden
Stevia
Door de sterke smaak past stevia het best in kruidige koekjes en taarten. Ik zelf vind de smaak te overheersend en gebruik het niet meer. Tevens moeilijk in gebruik. Door de sterke zoetkracht hoef je namelijk maar weinig te gebruiken. Dit is dan gelijk ook een groot minpunt: geen volume. Daar in tegen wel een groot pluspunt: geen invloed op je bloedsuikerspiegel.
Conclusie: Ik heb momenteel geen stevia in mijn apotheekkast staan.
Vers en gedroogd fruit
Pluspunten
- Bron van het mineraal kalium, de rede waarom fruit ontzurend werkt
- Bron van vezels, vitamines en mineralen
- Bron van wisselende percentages omega-3-vetzuren
Minpunten
- Vers fruit maakt baksels soms te nat
- Hoog gehalte aan fructose zowel vers als gedroogd fruit en kan daarom belastend zijn voor de lever. Zomerfruit bevat vaak minder fructose
- Fructose kan slecht tegen verhitting, het ondergaat een smaakverandering boven de 160 graden
Smaak: Verschilt per vrucht
Gebruik: Vers fruit als versiering op baksels of gepureerd ( o.a. bananen) door gerechten die smeuïg mogen zijn. Gedroogd fruit ideaal om te verwerken in b.v. gezondheidsrepen. Door hun kleefkracht blijft het baksel makkelijk in vorm.
Conclusie: Een goede suikervervanger met waardevolle voedingsstoffen.