Bloemvervangers
Amandelmeel
Pluspunten
- Rijk aan onverzadigde vetzuren
- Bevat veel mangaan - zorgt voor aanmaak van botten en kraakbeen
- Stabiliseert de bloedsuikerspiegel dankzij het mineraal chroom
- Heeft nauwelijks effect op de bloedsuikerspiegel ( belangrijk voor diabeten )
- Geen gluten
Minpunten
- Baksels zijn vaak brokkelig en machtig door het hoge vetpercentage
- Bij baksels die warmer worden dan 170 graden kunnen de vetten uit de amandelen verbranden
Smaak: Licht zoet
Gebruik: Van amandelmeel kun je glutenvrije cakes en taarten maken die weinig invloed hebben op je bloedsuikerspiegel
Conclusie: Een goede bloemvervanger. Ik voeg chiazaadjes toe, dit geeft een gel-achtig geheel aan het beslag en hierdoor wordt het minder brokkelig.
Boekweitmeel
- Rijk aan meervoudige onverzadigde vetzuren
- En goede bron van een compleet plantaardig eiwit en bevat alle essentiële aminozuren, dus ideaal voor vegetariërs en veganisten
- Bevat veel mangaan, magnesium plus vitamine B3, foliumzuur, fosfor, koper, selenium, ijzer en zink
- Een hoog gehalte aan oplosbare vezels
- Zowel gluten- als tarwevrij
- Minder geschikt in 'zoete' baksels
Conclusie: Een goed alternatief voor bloem en volkoren meel. Persoonlijk vind ik dat de smaak van boekweitmeel beter combineert met hartige baksels.
Havermout
Pluspunten
- Zit vol met vitamine's B en E en de mineralen fosfor, mangaan, selenium, ijzer en zink
- Bevat veel oplosbare vezels, o.a. bètaglucanen, goed voor de stoelgang en verlagen het cholesterol.
- Heeft nauwelijks effect op de bloedsuikerspiegel ( belangrijk voor diabeten )
- Tarwevrij
Minpunten
- Havermoutvlokken maken baksels stevig, ze passen dus niet in elk recept
Smaak: Licht zoet
Gebruik: Gebruik havervlokken in koekjesdeeg, voor stevige koeken. Vermaal havermout in de keukenmachine en gebruik het als meel in baksels zoals taarten en koekjes
Conclusie: Een zeer goed alternatief voor tarwebloem.
Hazelnootmeel *
Pluspunten
- Bestaat voor het grootste deel uit meervoudige onverzadigde vetzuren
- Een goede bron van vitamine E, eiwitten en vezels
- Stabiliseert de bloedsuikerspiegel dankzij het mineraal chroom
- Heeft nauwelijks effect op de bloedsuikerspiegel ( belangrijk voor diabeten )
- Geen gluten
- De smaak overheerst
- Bij baksels die warmer worden dan 170 graden kunnen de goede vetten verbranden
Kokosmeel
Pluspunten
- Zit vol eiwitten en vezels
- Bevat laurinezuur, een vetzuur dat het immuunsysteem ondersteunt
- Door het hoge vezelgehalte wordt kokosmeel langzaam opgenomen in het bloed
- Bevat veel mangaan, zorgt voor aanmaak van botten en kraakbeen
- Geen gluten
- Het textuur wordt vaak wat droger dan je gewend bent
- Voor een goede textuur heb je veel eieren nodig
- Overheersende smaak
Speltbloem
Een belangrijk pluspunt je kunt bloem/tarwebloem één op één vervangen door speltbloem. Een belangrijk minpunt, vooral voor diabeten, is dat het hoog staat op de glycemische index waardoor de bloedsuikerspiegel snel uit balans is. Ik gebruik daarom bijna geen speltbloem in mijn recepten. Nu zegt men dat je bloedsuiker minder snel stijgt als je speltbloem combineert met roomboter of kokosolie. Dit heeft met de vertering te maken. Als ik dus speltbloem gebruikt dan altijd in combi met kokosolie of roomboter.
Volkoren Speltmeel
Pluspunten
- Gemaakt van hele speltkorrel, het bevat veel voedingsstoffen die zowel tarwe- als speltbloem niet bevatten
- Het bevat meer eiwit, vitamine B, kalium en ijzer dan tarwemeel
- Lichter verteerbaar dan tarwemeel
- Rijk aan aminozuren, deze stimuleren het gelukshormoon serotonine.
Minpunten
- Het wordt snel verteerd en opgenomen in je lichaam
- Niet glutenvrij
Smaak: Neutraal
Gebruik: Vooral in taartbodems en voor stevige koekjes kun je volkoren speltmeel gebruiken. Voor luchtige taarten, cakes en krokante koekjes heb je meer rijsmiddel nodig dan bij gewone bloem.
Conclusie: Heb je last van een schommelende bloedsuikerspiegel ( diabetici ) combineer de volkoren speltbloem dan met roomboter of kokosolie. Of maak een combinatie met een notenmeel zoals amandel- of hazelnootmeel.
Zonnebloempitmeel
- Een goede bron van het aminozuur lysine en onderdrukt daarmee het herpesvirus ( o.a. lipblaasjes)
- En goede bron van plantaardig eiwitten
- Een waardevolle bron van zink en bevat tevens calcium, magnesium en ijzer
- Een hoog gehalte aan vitamine E
- Bevat veel vezels
- Goed alternatief bij notenallergie
- Geen gluten
- Rijk aan omega-6-vetzuren, vooral linolzuur en bevordert daarmee ontstekingen.*
- Bij baksels die warmer worden dan 170 graden kunnen de goede vetten verbranden
Conclusie: Prima bloemvervanger.
*Varieer met andere noten en pitten en eet naast de zonnebloempitten voldoende omega-3-vetzuren