Bloemvervangers 

Ik gebruik liever geen bloem. Waarom niet? Net als bij suiker wordt bloem geraffineerd. Om de houdbaarheid te vergroten worden alle harde schilletjes, de zemelen dus, en kiemen van de graankorrel verwijderd. Hiermee verdwijnen niet alleen goede voedingsstoffen maar ook de vezels die je juist nodig hebt om producten met bloem beter goed te kunnen verteren.Tevens is bloem een koolhydraat, het wordt in je lichaam omgezet in glucose en het resultaat is een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel. Vandaar onderstaand alternatieven.

Amandelmeel

Pluspunten

  • Rijk aan onverzadigde vetzuren
  • Bevat veel mangaan - zorgt voor aanmaak van botten en kraakbeen
  • Stabiliseert de bloedsuikerspiegel dankzij het mineraal chroom
  • Heeft nauwelijks effect op de bloedsuikerspiegel ( belangrijk voor diabeten )
  • Geen gluten

Minpunten

  • Baksels zijn vaak brokkelig en machtig door het hoge vetpercentage
  • Bij baksels die warmer worden dan 170 graden kunnen de vetten uit de amandelen verbranden

Smaak: Licht zoet

Gebruik: Van amandelmeel kun je glutenvrije cakes en taarten maken die weinig invloed hebben op je bloedsuikerspiegel

Conclusie: Een goede bloemvervanger. Ik voeg chiazaadjes toe, dit geeft een gel-achtig geheel aan het beslag en hierdoor wordt het minder brokkelig.

 

Boekweitmeel

Pluspunten
  • Rijk aan meervoudige onverzadigde vetzuren
  • En goede bron van een compleet plantaardig eiwit en bevat alle essentiële aminozuren, dus ideaal voor vegetariërs en veganisten
  • Bevat veel mangaan, magnesium plus vitamine B3, foliumzuur, fosfor, koper, selenium, ijzer en zink
  • Een hoog gehalte aan oplosbare vezels
  • Zowel gluten- als  tarwevrij
Minpunten
  • Minder geschikt in 'zoete' baksels
 
Smaak: Gronderig
 
Gebruik:  Boekweitmeel wordt veel gebruikt om pannenkoeken mee te maken. Je maskeert de smaak door gebruik van vers fruit en/of honing erop.
 

Conclusie: Een goed alternatief voor bloem en volkoren meel. Persoonlijk vind ik dat de smaak van boekweitmeel beter combineert met hartige baksels. 

Havermout

Pluspunten

  • Zit vol met vitamine's B en E en de mineralen fosfor, mangaan, selenium, ijzer en zink
  • Bevat veel oplosbare vezels, o.a. bètaglucanen, goed voor de stoelgang en verlagen het cholesterol.
  • Heeft nauwelijks effect op de bloedsuikerspiegel ( belangrijk voor diabeten )
  • Tarwevrij

Minpunten

  • Havermoutvlokken maken baksels stevig, ze passen dus niet in elk recept

Smaak: Licht zoet

Gebruik: Gebruik havervlokken in koekjesdeeg, voor stevige koeken. Vermaal havermout in de keukenmachine en gebruik het als meel in baksels zoals taarten en koekjes

Conclusie: Een zeer goed alternatief voor tarwebloem.

 

Hazelnootmeel *

Pluspunten

  • Bestaat voor het grootste deel uit meervoudige onverzadigde vetzuren
  • Een goede bron van vitamine E, eiwitten en vezels
  • Stabiliseert de bloedsuikerspiegel dankzij het mineraal chroom
  • Heeft nauwelijks effect op de bloedsuikerspiegel ( belangrijk voor diabeten )
  • Geen gluten
Minpunten
  • De smaak overheerst
  • Bij baksels die warmer worden dan 170 graden kunnen de goede vetten verbranden
 
Smaak: Licht zoet
 
Gebruik: Geschikt om een deel van het meel te vervangen o.a. bij muffins, brood en koekjes. 
 
Conclusie: Een goede bloemververvanger. I.v.m. de overheersende smaak, vervang ik een gedeelte met een ander soort meel b.v. amandel-, of kokosmeelblijf glutenvrij )  Of voeg ik iets toe aan het beslag zoals gekookte geraspte bietjes of geraspte courgette.
 
* Niet verkrijgbaar? Maal dan hele hazelnoten in je keukenmachine.
 
 
 

Kokosmeel

Pluspunten

  • Zit vol eiwitten en vezels
  • Bevat laurinezuur, een vetzuur dat het immuunsysteem ondersteunt
  • Door het hoge vezelgehalte wordt kokosmeel langzaam opgenomen in het bloed
  • Bevat veel mangaanzorgt voor aanmaak van botten en kraakbeen
  • Geen gluten
Minpunten
  • Het textuur wordt vaak wat droger dan je gewend bent
  • Voor een goede textuur heb je veel eieren nodig
  • Overheersende smaak
 
Smaak: Licht zoet
 
Gebruik: Kokosmeel is vezelrijk en neemt daardoor veel vocht op. In baksels moet je dus meer vocht en eieren toevoegen.
 
Conclusie: Goede bloemververvanger, maar lastig in gebruik. Eerst een paar baksels uit testen voor een goed resultaat. 
 

 

Speltbloem 

Een belangrijk pluspunt je kunt bloem/tarwebloem één op één vervangen door speltbloem. Een belangrijk minpunt, vooral voor diabeten, is dat het hoog staat op de glycemische index waardoor de bloedsuikerspiegel snel uit balans is. Ik gebruik daarom bijna geen speltbloem in mijn recepten. Nu zegt men dat je bloedsuiker minder snel stijgt als je speltbloem combineert met roomboter of kokosolie. Dit heeft met de vertering te maken. Als ik dus speltbloem gebruikt dan altijd in combi met kokosolie of roomboter.

 

 

Volkoren Speltmeel

Pluspunten

  • Gemaakt van hele speltkorrel, het bevat veel voedingsstoffen die zowel tarwe- als speltbloem niet bevatten
  • Het bevat meer eiwit, vitamine B, kalium en ijzer dan tarwemeel
  • Lichter verteerbaar dan tarwemeel
  • Rijk aan aminozuren, deze stimuleren het gelukshormoon serotonine.

Minpunten

  • Het wordt snel verteerd en opgenomen in je lichaam
  • Niet glutenvrij

Smaak: Neutraal

Gebruik: Vooral in taartbodems en voor stevige koekjes kun je volkoren speltmeel gebruiken. Voor luchtige taarten, cakes en krokante koekjes heb je meer rijsmiddel nodig dan bij gewone bloem.

Conclusie: Heb je last van een schommelende bloedsuikerspiegel ( diabetici ) combineer de volkoren speltbloem dan met roomboter of kokosolie. Of maak een combinatie met een notenmeel zoals amandel- of hazelnootmeel.

 

Zonnebloempitmeel

Pluspunten
  • Een goede bron van het aminozuur lysine en onderdrukt daarmee het herpesvirus ( o.a. lipblaasjes)
  • En goede bron van plantaardig eiwitten 
  • Een waardevolle bron van zink en bevat tevens calcium, magnesium en ijzer 
  • Een hoog gehalte aan vitamine E
  • Bevat veel vezels
  • Goed alternatief bij notenallergie
  • Geen gluten
Minpunten
  • Rijk aan omega-6-vetzuren, vooral linolzuur en bevordert daarmee ontstekingen.*
  • Bij baksels die warmer worden dan 170 graden kunnen de goede vetten verbranden
Smaak: Licht nootachtig
 
Gebruik:  Vermaal zonnebloempitten in je keukenmachine en gebruik i.p.v. amandel- of hazelnootmeel. Maak er ook een variatie van bv half om half.
 

ConclusiePrima bloemvervanger. 

*Varieer met andere noten en pitten en eet naast de zonnebloempitten voldoende omega-3-vetzuren

Contact

www.devoedingsapotheek.nl 0651988266 of 0206401708