Brandend maagzuur
Bijwerking maagzuurremmers.
Maagzuurremmers verstoren je darmflora, hierdoor ontstaan slechte opnames van vitamine's en mineralen. Tevens verstoren maagzuurremmers je calciumopname en hierdoor ontstaan zwakke botten.
Eerste Hulp!
Havermout
Bijsluiter
Te kort; Bij brandend maagzuur is er sprake van een tekort aan de vitaminen B1, B3, B6 en B12. De mineralen calcium, magnesium en zink. De onverzadigde omega-3-vetten en de aminozuren gluthation en taurine.
Voeding; Je kunt in principe alles eten en drinken. Belangrijk is om te weten wanneer je iets eet. Rauwkost kun je het beste vóór de maaltijd nemen. Eet fruit het liefst 20 minuten voor je maaltijd vooral; ananas, kiwi, mango, meloen, papaja, vijge en zwarte bessen.
Beperken; aardappelen( te veel zetmeel ), scherp voedsel, te gekruid voedsel, cafeïne, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, zwarte thee, rood vlees, vette voeding, zout en verpakte vleeswaren ( nitraat )
Vermijden;. alcohol en geraffineerde suiker.
Fosfor
Dit mineraal wordt veel toegevoegd aan frisdranken, vooral COLA, en voorverpakte vleeswaren. Fosfor is zuurvormend. Een overschot aan fosfor kan zich uiten in spontane bloedneuzen.
Bepaalde combinatiesvan eiwitbronnen kunnen zwaar vallen, kosten veel energie en doen een grote aanslag op je spijsverteringsenzymen. Zware combinaties zijn vooral;
- Vlees en vis
- Vlees en kaas
- Vis en kaas
- Soja en kaas
- Groente is het lichtst verteerbaar
- Vis is lichter verteerbaar dan gevogelte
- Gevogelte is weer lichter verteerbaar dan vlees
- Zachtgekookt ei is lichter verteerbaar dan een hardgekookt ei
- Noten zijn lichter verteerbaar dan paddestoelen
TIP!
Paddestoelen kunnen door de aanwezige vezels bij de vertering voor problemen zorgen. Door de paddestoelen eerst te roerbakken en daarna in een keukenmachine fijn te malen, ontstaat een saus die gemakkelijker verteerbaar is. Met deze saus over b.v. groenten en/of rijst heb je een heerlijk gerecht op tafel.